Преди години не харесвах израза Всяко зло за добро. Звучеше

...
Преди години не харесвах израза Всяко зло за добро. Звучеше
Коментари Харесай

Всяко зло за добро, наистина ли?

Преди години не харесвах израза " Всяко зло за положително ". Звучеше ми либералистичен, високомерен или безпричинно оптимистичен. Та тук и в този момент, когато ни се случва нещо неприятно, ние имаме своето право на яд, тъга, горест. Кой тъкмо има право да загатва, че възприятията ни са несъответстващи и пресилени? Кой е не запомнил какво е да си на дъното? Кой е измислил и кой употребява въобще този израз? Вероятно някой претръпнал към живота дървен мъдрец...

Трябваха ми години опит, с цел да схвана какво се има поради в тази поговорка. Тя не трябва да се схваща категорично в границите на сегашния миг и смисълът й не е в потискането или непризнаването на съответните усеща. Напротив, тя се пробва да даде по-широк взор върху нещата от живота и да донесе утешение – че всичко си има бездънен, по-голям от нас смисъл, и че нищо не се случва единствено с концепцията да ни смачка. Загубата в другите нейни проявления – на здраве, на статут, на опора, е началото на път към себе си. Проблемът с този израз може би е в думата " всяко ". Как би могла в действителност всяка покруса в живота ни да е за положително? Нечия гибел, загуба на другарство, физическа контузия или нелечима болест, провалена сериозна връзка, банкрут... белким всичко е прежалимо, белким всичко се трансформира в положителни последствия?

Вероятно не всичко. Смъртта на непосредствен човек по принцип е непрежалима. Но от време на време неналичието на даден човек отваря пространство и хоризонти, които са потребни за оживялата персона. Правят я по-силна и независима, по-завършена. А и гибелта не е краят – тази мисъл оказва помощ...

Загубата в другите нейни проявления – на здраве, на статут, на опора, е началото на път към себе си. Дава ни се късмет да разберем доста повече за своята същина и благоприятни условия, както и да извлечем действителните цели, стремежи и потребности, които от време на време дремят заровени под " естествения ", добре спретнат животец. Всяка гибел е късмет за ново раждане и това не е факсимиле. Необходимо е да почине нещо в нас, с цел да отвори място за друго, в множеството случаи – за по-добро. Съществува по-голяма картина и всякога, когато нещо ни бива отнето, на негово място се дава по-добър късмет, биваме защитени от още по-голяма загуба или просто му е пристигнало времето да си отиде от живота ни. Вселената има своите способи да ни направлява и ние просто би трябвало да й се доверим. Няма по какъв начин да обхванем целия план от тясната си субективна позицийка. " Не знаеш какво печелиш, когато губиш. " И противоположното.

Следващия път, когато преживявате загуба, доверете се. Съществуват причина и смисъл, без значение дали вие ги виждате.

Aнтония Нотева е на 38 години и живее в София. Има 6-годишен стаж като майка, 14-годишен стаж като държавен чиновник и най-малко 25-годишен стаж в писменото изложение на персонални мисли и страсти. Освен дневници, есета, писма, публикации, написа и стихове, а преди 4 години и книга, която един ден ще види бял свят.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР