Преди години британецът Стивън Хокинг, известен астрофизик, разбуни духовете във

...
Преди години британецът Стивън Хокинг, известен астрофизик, разбуни духовете във
Коментари Харесай

Ти си холограма, човече!

Преди години британецът Стивън Хокинг, прочут астрофизик, разбуни духовете във физиката с една доктрина, подкрепена от негово уравнение, касаещо черните дупки. За да ви стане по-ясно, дано стартира с това какво е черна дупка. Черната дупка е тяло феномен в космологията, формирано след разпада на някоя звезда. Всяка звезда има несъмнено количество гориво, което я поддържа постоянна и, когато то свърши, тя избухва и се трансформира в черна дупка. Тези дупки имат доста мощно гравитационно привличане, с други думи толкоз са тежки, че огъват плоскостта на времепространството и, което тяло попадне в тази образувана дупка, няма силата да изпълзи назад. Обикновено границата, където се дефинира дали тялото може да се оттласне от гравитацията на дупката, или да остане вечно в нея, се назовава небосвод на събитията. Парадоксът на информацията

Сега да се върнем на това, което е разкрил Хокинг. Всяко тяло в природата носи несъмнено количество информация. За физиците, това са обикновените частици съставящи телата. Тяхното взаимоотношение, посока на въртене, скорост. В каквото и положение да е даден обект, стига да имаме тази информация, ние можем да го реставрираме до истинския му тип (поне на теория). Хокинг потвърждава, че тяло, попаднало в черна дупка, се разпада, като силата се резервира при разпада, само че информацията се губи. Това е фундаментално несъгласие с настройката, че в природата нищо не се губи ей по този начин (нито силата, нито информацията). Това, което озадачавало физиците било къде отива изгубената информация.

Началото на холограмите

Две други зависимости дали началото на концепцията за холограмата. Количеството погълната материя от черна дупка било равно съразмерно на площта на хоризонта на събитията на черната дупка. От друга страна, ентропията (количеството информация, което може да носи даден обект със себе си) също не зависел от дълбочината, а от площта на дупката. Второто значимо изобретение на Хокинг за радиацията на черните дупки, наречена Хокингова радиация, посочило, че те в действителност излъчват сила и в един миг сходно на звездите също избухват от липса на гориво. Сигурно се питате по какъв начин една черна дупка излъчва сила при толкоз мощна гравитация. Във вселената непрекъснато се следят квантови флуктуации - появявания на двойки парченце и античастица, които бързо се сблъскват и още веднъж изчезват. Същите флуктуации се следят на хоризонта на събития и по този начин едната парченце може да се окаже хваната в дупката, другата въпреки всичко да избегне поглъщането. Това е забавен метод за основаване на сила от нищото, а във физиката щом нищо не се губи, нищо не би трябвало и да се появява. Така стигаме до концепцията, че в действителност тази отделена сила, стои на хоризонта и по някакъв метод консервира информацията, която се губи при поглъщането на материята. Нещо като отпечатък на повърхността. Учени като холандеца Герардус’т Хоофт и американеца Ленард Съскинд се застъпват за тази доктрина и даже потвърждават метод по какъв начин информация за три измерения, може да бъде кодирана в двуизмерно пространство. Нещо постоянно употребявано в по този начин наречената доктрина на струните, опитваща се да сплоти квантовата механика и космологията. Там, с цел да са правилни уравненията, се твърди, че измеренията са единадесет, само че действително другите са толкоз дребни, че като че ли има единствено четири (да не забравяме времето). Така, в последна сметка, се оказва, че цялата наша галактика може да закодирана като холограмна картичка в двуизмерно пространство на някоя черна дупка и животът ни да е заблуда. Затова не се напрягайте, живейте щастливо и не се доверявайте на всичко, което виждате.

Автор: Иван Григоров

Източници:

Is the universe a hologram? The strange physics of black holes | Michelle Thaller | Big Think

What is the Holographic Principle?

Why do some scientists believe that our universe is a hologram?

Has Stephen Hawking Solved a Black Hole Paradox?

Hawking's black hole paradox explained - Fabio Pacucci

The Holographic Universe Explained

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР