Преди година или две в софийска сладкарница на витрината със

...
Преди година или две в софийска сладкарница на витрината със
Коментари Харесай

Как открих магията на френските макарони

Преди година или две в софийска сладкарница на витрината със сладкиши мернах неголеми, слепени две по две ярки сладки, под които надписът гласеше " Макарони ". Обзета от ученолюбивост (не съм от хората, които подминават забавните неща в кулинарията, изключително сладките, с други думи съм и лакома, и любопитна), поръчах две - розова и резедава. Останах очарована от ненатрапчивия, топящ се в устата, въздушно лек усет на бадем и нещо, незадълбочено напомнящо познатите ми целувки.

От тази първа среща съм обожател и пропангандатор на този, както се оказа, известен френски десерт.

За приготвянето му са нужни яйчен белтък, пудра захар, захар на кристали, бадемово брашно, оцветители за храна. За плънката нормално се употребява маслен крем, ганаш или конфитюр. Това е класиката, въпреки че съвремените звезди в кулинарното изкуство поставят и шоколад, кокос, меренге, малина...

Според Larousse Gastrnomiqie лекият, бухнал като въздушен облак десерт, е почнал своето пътешестване към феновете на сладки изкушения през 1791 година от манастир покрай Кормери. Други считат, че макароните дебютират на френска сцена още през 1553 година, на сватбата на Екатерина Медичи с Хенри II и са дело на италианските сладкари, дошли в свитата на невестата.

По време на Френската гражданска война две монахини кармелитки, намирайки леговище в Нанси, пекат и продават макароните, с цел да заплащат за жилището си и получават популярност като Макаронените сестри. Тогава десертът е към момента без заряд и специфични аромати.

От 1983 година стартират да ги слепват две по две, прибавят се ликьори, подправки, конфитюри. В началото на 20 век Пиер Дефонтан, сладкар от " Ладюре ", под името Пари Макарон, претендира за изобретяването на макароните, само че и пекарят Клод Гербе твърди същото - неговият макарон е наименуван " Гербе ". Професорът по кулинарни науки от Станфорд Dan Jurafski споделя, че вярното изписване е MacaRon Parisien или Le MacaRon Gerbet.Веригата сладкарници от Париж " Ладюре " е известна с над 120-годишнта си история на подготвяне на макароните, само че те към този момент от дълго време не са привлегия единствено за Париж или Франция, а услаждат живота на феновете по целия свят.

Можете да приготвите и сами  този игриво-елегантен десерт,но внимавайте, той е по френски придирчив и изисква тъкмо съблюдаване на напътствията от рецептата, която сте си избрали:)

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР