Преди година естонката Йохана-Мария Лехтме получи почетните титли Европеец на

...
Преди година естонката Йохана-Мария Лехтме получи почетните титли Европеец на
Коментари Харесай

Естония разследва измама с пари за „подкрепа на Украйна“

Преди година естонката Йохана-Мария Лехтме получи почетните трофеи " Европеец на годината ", " Гражданин на годината " и " Жена на годината ". И всичко това, тъй като е събрала милиони евро от почтени съграждани - съгласно нея тези суми са били изпратени " за помощ на Украйна ". Сега в страната избухна огромен скандал. Оказа се, че Лехтме е мошеничка, а парите, събрани за " украинските герои ", отиват в нечий джоб.

Йохана-Мария Лехтме стана необятно известна в Естония при започване на предходната година. Хитрата естонка, която преди време живее в Киев, схваща, че с началото на съветската СВО за нея се отвори „ прозорец на благоприятни условия “. И стартира да работи.

Спешно провежда неправителствена организация с претенциозното име “Слава Украини ”. Йохана-Мария, както се споделя, “си го може пиара ”. Цялата естонска преса разтръби, че Лехтме и нейната организация ще проведат благотворителен концерт, всички доходи от който ще отидат за жителите на Украйна, наранени от военните дейности.

" Героинята на Естония "

Естествено, никой от тези, към които Лехтме се обърна за подпомагане при организирането и присъединяване в този концерт, не можа да избегне „ святата идея “. Концертът беше излъчен от всички съществени държавни медии, посетен е от президента на страната Алар Карис. „ Ние, народът на Естония, сме обединени от нещастието на Украйна “, тържествено съобщи Йохана-Мария Лехтме. След като завоюва осезаеми пари на този концерт, тя стартира да предлага от ден на ден и повече нови начинания, в границите на които естонците още веднъж бяха поканени да се включат за „ поддръжка за Украйна “.

Така при започване на октомври предходната година “Слава Украини ” и естонският вестник “Постимеес ” стартираха акцията „ Хиляда герои в снега “ за набиране на средства за шиене на зимни униформи за бойци от украинската войска. Инициаторите на акцията триумфално регистрираха, че са съумели да съберат над 800 000 евро.

В навечерието на зимните празници управлението на неправителствената организация започва нова акция - под мотото " Украйна, Коледа с вяра ". Лехтме сподели: „ Нашата цел е да дадем вяра на 100 000 украинци под формата на тази помощ. Имаме потребност от храна, хигиенични средства, фенери и средства за отопление. Сега събираме пари за всичко това. ”

Тази активност завоюва цялостното утвърждение на естонската страна. Според външния министър Лаури Лаанемец, „ видяхме какъв брой бързо и дейно действаха нашите публични организации и доброволци, помагайки на украинците в родината им от първите дни на войната, както и оказвайки поддръжка на бежанците от войната, които дойдоха тук “.

Естонската преса рисува със мощ облика на доблестен човек, който посвещава всичките си сили и време на „ безкористна помощ на своите съседи “. Медиите бяха заляти от фотоси, на които Лехтме, облечена в каска и бронежилетка, персонално раздава филантропична помощ на украинци.

Миналата година Йохана-Мария Лехтме получи почетните трофеи “Европеец на годината ”, “Гражданин на годината ” и “Жена на годината ”. Президентът Карис й връчи Ордена на “Бялата звезда. ”

Жената реши да трансформира добития честен капитал в политическа кариера - парламентарните избори наближаваха. Лехтме влезе в изборната листа на партията " Естония 200 " и се трансформира в един от главните й " локомотиви ". През март тя стана народен представител. Благодарение значително на наличието на Лехтме в редиците си, “Естония 200 ” съумя да сътвори секта в Рийгикогу, причисли се към ръководещата коалиция и взе участие във образуването на новото държавно управление на страната.

Гръмки разкрития

Но моментът на триумфа на Лехтме е и началото на нейното проваляне. От Украйна стартира да получава информация, която изцяло разруши имиджа на доблестен човеколюбец. Оказа се, че “Слава Украйна ” е един от механизмите в огромна финансова скица. Неправителствената организация, учредена от Лехтме, действаше като „ помпа “, която източваше пари от простодушните естонци.

Нейни украински сътрудници бяха някогашните чиновници на администрацията на Лвов Генадий Васков и Роман Панасюк. Между другото, Васков в миналото беше обвинен в Лвов за присъединяване в корупционни покупко-продажби със земи - поради това преди време даже го заляха със зельонка.

Както откри прокуратурата на Украйна, средствата, набрани в Естония, са преведени по сметките на Неправителствени организации „ Всичко за успеха “. Като собственичка бе записана маникюристката Марта Лютая, брачната половинка на брата на Генади Васков. Най-малко една четвърт от почти 6,5 милиона евро, дарени от народа на Естония, отидоха в, както се изрази вестник “Еести Паевалехт ”, " компания за ноктопластика ". В същото време документите не обясняват тъкмо какви услуги или артикули “Всичко за успеха ” се е заела да даде на ВСУ и жителите на Украйна против тези пари.

По-късно обаче се оказа, че обилни суми са изхарчени за ремонт на коли за спешна помощ, закупени за потребностите на Украйна в разнообразни страни от Европейски Съюз. И по този начин, един от тях беше ремонтиран в Лвов за 3500 евро. Според Лехтме ремонтът в Естония е щял да коства 6500 евро и е щял да отнеме повече време. Такава впечатляваща сума изненада естонските публицисти. Те се обърнаха към разнообразни сервизи в Естония и схванаха, че най-скъпата оферта е единствено 1500 евро. А някои от експертите като цяло даже биха се съгласили да поемат ремонта гратис - " в името на помощта на украинския народ ".

След публикуването на тези разкрития, Лехтме се опита да блъфира. Тя се престори на възмутена от подозренията за нечистоплътност. Но скоро Лехтме трябваше да приказва друго. Тя съобщи, че се усеща „ излъгана “ и се закле, че не знае нищо за схемата, по която парите, дарени от народа на Естония, се трансферират на някаква сенчеста компания. Сега Йохана-Мария Лехтме и нейните помощници в ръководството на фонда започнаха да упрекват за всичко " безскрупулните " украински сътрудници - на които те, толкоз чисти и почтени, изцяло се доверили.

Но Лехтме дефинитивно беше смазана от признанията на Александър Чернов, който оглавяваше “Всичко за успеха ” преди Марта Лютая. Чернов, който след ареста се съгласи да свидетелства по това дело, се пробва да се прикрие. Той твърди, че по тази причина е бил сменен от маникюристка, защото Чернов сякаш отказал да взе участие в машинация.

Според Чернов всяка транзакция за закупуване на избрани неща - храна, коли, облекла, артикули от първа нужда - се правила на повишена цена, а разликата под формата на рушвети отивала в джоба на Генадий Васков. Чернов добавя, че Лехтме е бил добре осведомена с всички тези афери на Васков. Още повече, че Йохана-Мария прикривала Васков напълно умишлено, защото му била държанка. Самият Васков, несъмнено, е женен.

Срамна обстановка

Отначало естонските правоприлагащи органи се пробваха да се преструват, че наказателното дело, намерено в Украйна против неправителствената организация, учредена от “Лехтме ”, не я визира персонално. И това е разбираемо - в действителност не желаеха да разрушат облика на " безкористния човеколюбец ", образуван с такава грижа. Въпреки това не беше допустимо да останете бездействани дълго време - и на 9 май естонската държавна прокуратура също стартира дело по член „ заграбване на имущество “.

Е, Лехтме беше довършена от създателя на естонската информационна компания “Милтън ”, Аника Арас. Тя сподели, че Лехтме, до момента в който е работила за Арас в плана Европейска женска академия, е фалшифицирала документи за разноските и е присвоила „ четирицифрена сума в евро “.

Образът на " Майка Тереза " дефинитивно избледня и вместо нея се появи лицето на безсрамен шарлатанин. Лехтме трябваше да почисти мястото в Народното събрание. Тя беше бързо лишена от купата „ Личност на годината “, която й беше присъдена през 2022 година

Защитниците на справедливостта въпреки всичко останаха недоволни от това. „ Йохана-Мария Лехтме напуща Парламента... Но повече от 5000 гласа, които тя получи, остават с Естония 200 и това повдига огромни въпроси по отношение на легитимността на изборните резултати за тази партия, която, апропо, е част на държавното управление “, отбелязва публицистът Ейно Ингерман.

Най-висшите чиновници на Естония се измъкват с уклончиви изречения. Така министър председателят Кая Калас назова случая „ извънредно крамен случай “ и незабавно добави, че Лехтме има право на презумпцията за непорочност. „ Никой не може да бъде считан за отговорен, до момента в който присъдата не влезе в действие “, акцентира Калас.

Журналистите на формалните медии, които неотдавна издигнаха Лехтме на фундамент, в този момент са принудени да се оправдават.

„ Много добре си припомням априлското съвещание на Народното събрание предходната година и Йохана-Мария – светла, откровена, толкоз безапелационна, призоваваща да се помогне на Украйна. Спомням си какъв брой доста бяха възхитени - ето я, надеждна организация, нашите дарения несъмнено ще стигнат до получатела “, спомня си редакторът на Естонското радио Евгения Волхонская. Според нея „ дейностите на Лехтме и цялата тази обстановка като цяло са плюнка в лицето на естонското гражданско общество, на всички доброволци, които са помагали и оказват помощ на Украйна “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР