Преди две години се срещнахме в София, където споделихме мисли

...
Преди две години се срещнахме в София, където споделихме мисли
Коментари Харесай

Кметът на Кърджали покани кардинал от Ватикана за откриването на монумент

" Преди две години се срещнахме в София, където споделихме мисли за икуменическите и религиозни връзки сред религиите. Фактът, че Вие сте тук, и то в този състав, удостоверява какъв брой значим е разговорът сред обособените вероизповедания, да споделяме общи полезности и да се борим дружно против злото в света. Благодаря за това Ваше посещаване, Ватиканът има голямо значение за разговора сред религиите, и се надявам този разговор да бъде изпълнен и удължен в бъдеще по образеца, който дава Кърджали на света “.

С тези думи Негово Високопреосвещенство кардинал Мигел Аюзо Гиксо, префект на дикастерия на Ватикана за междурелигиозния разговор, приe делегация от Кърджали, включваща кмета доцент доктор Хасан Азис, основния мюфтия на България доктор Мустафа Алиш Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, преп. отец проф.д-р Петър Гаренов и други лица от Главно мюфтийство.
-->
„ В знак на поддръжка и обръщение към вярващите, кардинал Гиксо постави подписа си върху фотография, на която дружно с Отец Петър и районният мюфтия Басри Еминефенди организираме следващата самодейност в поддръжка на междуетническия разговор в Кърджали. Имахме достойнството да представим модела на междуетнически разговор в Кърджали, който е плод на взаимните старания на локалната власт и представителите на двете религиозни общности – християни и мюсюлмани “, показа кметът на Кърджали.

И още: „ Представихме и концепцията за създаване на паметник в символ на приноса на междуетническия модел в Кърджали за просперитета на общината, за развиването на обществото, и за създаване и образование на идващите генерации. Нашият модел на междуетническо съгласие от дълго време надвиши границите на общината, на България, даже и на Балканите.

Получихме поздравления от кардинал Мигел Аюзо Гиксо за концепцията за паметника с думите, че толерантността би трябвало да има своите забележими знаци и образци, като от своя страна му отправихме и покана да участва на откриването на монумента “. 

В програмата на делегацията са планувани голям брой срещи с високопоставени представители на папската базилика „ Санта Мария Маджоре “, в която папа Адриан II приема Св. Св. Кирил и Методий и освещава българската писменост, на огромната Джамия и Ислямския културен център, базиликата „ Сан Клементе “, в която е гробът на Св. Константин Кирил Философ, както и персонална визита при папа Франциск. Утре следва и персонална визита в кабинета на Папа Франциск.

Снимки: Мехмед Билял, текст 24родопи
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР