Преди дни Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) даде

...
Преди дни Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) даде
Коментари Харесай

Пилешко, създадено в лаборатория, излиза на пазара в САЩ

Преди дни Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) даде утвърждение на две компании да продават пилешко, отгледано от кафези в лаборатория. 
Клетъчното култивирано месо се прави посредством хранене на скотски кафези със примес от хранителни субстанции в резервоари от неръждаема стомана, написа Кени Торела от Vox. Компаниите се надяват, че продуктът може да бъде опция на месото, създадено посредством ликвидиране на животни, което има огромен въглероден отпечатък.
„ Вместо цялата тази земя и всичката тази вода, които се употребяват за изхранване на всички тези животни, които след това биват заклани, можем да го създадем по друг метод “ - съобщи Джош Тетрик, съосновател и основен изпълнителен шеф на Eat Just, която ръководи Good Meat - една от фирмите, които преди малко получиха утвърждение от USDA, описват Джонел Алесия и Лора Унгар от Associated Press (AP). 
Good Meat започва в Сингапур през 2020 година, когато Сингапур стана първата страна, която утвърди продажбата на клетъчно култивирано месо. Съединени американски щати са втори в листата.
„ Новините, идващи от Съединени американски щати, са вълнуващо развиване за цялата екосистема на клетъчното земеделие “, споделя Мартен Бош, основен изпълнителен шеф на Mosa Meats, холандска компания за култивирано месо, пред Арин Бейкър от Time. „ С регулаторите в Азия и Северна Америка, които алармират, че развъждането на месо е безвредна опция на клането на животни, политиците по целия свят ще се впуснат в деяние, с цел да не пропуснат голямата икономическа и екологична опция, предоставена от клетъчното земеделие. “
Процесът на обработване на месото включва уединяване на тъканни проби от живи животни и по-късно развъждане на техните кафези, които се употребяват при производството на продуктите, написа Кейси Краунхарт от MIT Technology Review.
Администрацията по храните и медикаментите (FDA) реши, че пилешкото на Good Meat е безвредно за консумация още през март. FDA даде същото позволение на Upside Foods през ноември предходната година. Това е втората компания, която получи утвърждение от USDA преди дни. Подписването на USDA беше последното затруднение, което трябваше да се преодолее, преди двете компании да могат да стартират да продават своето лабораторно отгледано пилешко в Съединени американски щати.
За начало фирмите ще продават продукта си единствено на заведения за хранене от висок клас, той няма да бъде необятно наличен незабавно, написа Time. Засега създадените количества култивирано пилешко не са толкоз доста. От Upside Foods се надяват, че тяхното дружество в Емеривил, Калифорния, може да разшири производството си от 50 000 паунда годишно до 400 000 паунда, съгласно AP. Това е единствено дребна част от десетките милиарди паунда пилешко, употребявано в Съединени американски щати всяка година.
Традиционният способ за развъждане на животни за кръвопролитие има редица дефекти. Около една четвърт от световните излъчвания на парникови газове са от производството на храни. Проучване от 2021 година откри, че 57 % от излъчванията на парникови газове при производството на храни са от производството на храни от скотски генезис.
Според Good Food Institute - неправителствена организация, работеща за поощряване на растителни и култивирани меса, при производството на клетъчно култивираното месо се отделят 80 % по-малко парникови газове от стандартното произвеждане на месо. А и при развъждането на клетките не са употребени антибиотици, прецизира NPR.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР