Преди десетина дни някои от най-висшите военнослужещи в алианса на

...
Преди десетина дни някои от най-висшите военнослужещи в алианса на
Коментари Харесай

Тайна среща НАТО – Украйна. Новата стратегия

Преди десетина дни някои от най-висшите военнослужещи в алианса на НАТО са пътували до скрито място на полско-украинската граница, с цел да се срещнат с основния боен пълководец на Украйна военачалник Валерий Залужни на среща, която е оповестена за " боен съвет ", написа в. " Гардиън ".

Това не е била елементарна полемика: Залужни е взел със себе си целия си команден екип за към 300-километровото пътешестване от Киев. Целта на петчасовата среща е била да се помогне за поправяне на военната тактика на Украйна - преди всичко в дневния ред е бил въпросът какво да се прави със прекъсването на напредъка на украинската контраатака, както и бойните проекти за идната изтощителна зима и дълготрайната тактика, защото войната неизбежно ще продължи до 2024 година
-->
Особено удивително е било наличието освен на военния началник на НАТО, американския военачалник Кристофър Каволи, само че и на адмирал сър Тони Радакин, най-високопоставения английски боен, който в този момент е приет във Вашингтон и Киев като все по-голям участник в подпомагането на Украйна да преодолее съветските нашественици, преда Дир.бг.

Това не е бил и първият сходен диалог. До срещата на границата се е стигнало частично откакто Радакин е пътувал без английски министри за Киев, където е провел необявена 45-минутна среща с украинския президент Володимир Зеленски, чиято цел, съгласно източници от защитата, е била да се разбере по-добре тактиката на Украйна и по какъв начин Западът може да помогне.

Опасенията на Белия дом, че Съединени американски щати ще наподобяват тясно въвлечени във войната в Украйна, са довели до това, че на военачалник Марк Мили е било неразрешено да пътува до Украйна. Но Англия, чиято войска е доста по-малка от тази на Съединени американски щати, няма такива опасения.

Няколко дни по-рано, по време на видеоконференция на 10 август, в която е бил включен и Радакин, Мили е призовал Залужни да концентрира контранастъплението върху " един главен фронт ", оповестява " Ню Йорк Таймс ". Но даже в ерата на сигурните военни връзки някои диалози могат да се проведат единствено персонално.

Снимка на Радакин, направена на полската граница със Залужни и Каволи във военни униформи, показва топлотата на връзките. Украинският военачалник е прегърнал и двамата мъже. Обикновено Радакин му носи като подарък бутилка Glenmorangie, обичаното уиски на Залужний.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна, споделя, че Залужний му е споделил след срещата на границата: " Това е нашият човек " - въпреки че Данилов избира да му прави по-мачисткия комплимент - " стоманени топки ".

Британските източници не са склонни да кажат доста за резултата от срещата на границата. Но индикациите от запад са, че тактиката се е трансформирала вследствие на полемиките. " Мисля, че можете да видите, че те се концентрират върху Запорожкия фронт ", споделя един от вътрешните лица на фона на известията за нови украински офанзиви, ориентирани към град Токмак, което е първична стъпка към постигане на Азовско море, като по този метод се прекъсне сухопътният мост към Крим.

Това е неочакван процес на събитията за 57-годишния Радакин, който през октомври 2021 година беше назначен от Борис Джонсън за началник на въоръжените сили на Обединеното кралство, което го направи първият шеф на военноморските сили, заемащ този пост от 20 години насам.

Тогава концепцията беше да се означи отделяне от продължителните войни в Ирак и Афганистан и да се концентрира върху " световна Англия " - морска тактика след Брекзит с по-голям акцент върху Китай и отстояване на правата за мореплаване по целия свят, и най-много против Пекин в далечното Южнокитайско море.

Назначението беше остро оспорвано. Поддръжниците на основния му противник, военачалник сър Патрик Сандърс, твърдяха, че основният боен консултант би трябвало да бъде човек, който е прекарал известно време на фронта. Близките на Радакин, който преди да се причисли към армията, е приключил право, акцентират, че той е взел участие в три оперативни задачи в Ирак и че военноморският опит има своите преимущества даже в сухопътна война.

" Когато става дума за адмирал, който работи дружно с генерали, помислете за метода, по който работят военноморските сили ", споделя един от съдружниците. " Те би трябвало да мислят в огромни стратегически термини и не се губят в детайлности за оръжия, логистика или тактичност на бойното поле. Той умее да задава простичките въпроси. "

Но мнозина в английската войска се оплакват, че Радакин не е извоювал в допълнение финансиране за тяхната работа, в миг, когато съветското настъпление и възходящата опасност от Москва трагично потвърдиха смисъла на сухопътните войни.

По време на назначението на Радакин Русия към този момент е струпала войски на украинските граници. По времето, когато той стартира работа на 30 ноември, някои чиновници в Министерството на защитата даже са организирали лотария по кое време Москва ще нападна.

Джон Форман, последният аташе по защитата на Обединеното кралство в Москва, провежда среща на Радакин и министъра на защитата Бен Уолъс в Москва с техни сътрудници през февруари 2022 година, по-малко от две седмици преди нашествието. След пленарното съвещание, една от най-значимите срещи сред двете страни от 1945 година насам, Уолъс отива за среща с министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу, а Радакин се среща с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Работата на Форман е да дава препоръки по какъв начин да се оправят със срещите и той разказва Радакин като добър, само че корав слушател. " Казвахме му да не се занимава с любезности и да не се хваща на блъфиране. Когато Герасимов му сподели " нямаме желание да нахлуваме ", Радакин дава отговор " тогава за какво поставяте бронирани сили на границата. Руснакът не бе привикнал да му опонират и се обърка ".

Русия, несъмнено, нахлува и от този момент съдружниците споделят, че Радакин е направил по този начин, че да търси необятен набор от препоръки. Той се среща с Хенри Кисинджър по време на визитата му в Лондон по случай 100-годишнината му, като организира 15-минутна персонална полемика с ветерана посланик по отношение на нуклеарната опасност, която съставлява Русия, бореща се в Украйна.

През миналата година Англия смени трима министър-председатели, а Уолъс би трябвало да се отдръпна след няколко дни. Политическите разтърсвания обаче единствено покачиха статута на Радакин. За малко време адмиралът се трансформира във фигура на последователност, даже в състратег сред Запада и Киев, до момента в който войната продължава.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР