Преди десетилетие политически посредници и корпоративни големци се събраха в

...
Преди десетилетие политически посредници и корпоративни големци се събраха в
Коментари Харесай

В Давос: Глобализацията е под обсада

Преди десетилетие политически медиатори и корпоративни големци се събраха в швейцарските Алпи, под оптимистична тематика. Беше време за " устойчива динамичност ", обявиха уредниците на срещата на Световния стопански конгрес през 2013 година След тъгите на световната финансова рецесия, обясниха те, светът в този момент е в " следкризисен " стадий. Задължение на елитите, събрани в Давос, беше да вкарат по-нататъшни промени в услуга на икономическата " резистентност " и " конкурентоспособност ", безконечни лозунги на WEF, които се допират до демократичната доктрина, която от дълго време е в основата на неговите процедури, където желанието да се прави положително не е належащо да пречи на маржовете на облагата, пише Washington post.

Десет години по-късно наподобява, че има по-малко оптимизъм. Вместо за " следкризисен " миг е по-често да се приказва за " пермакриза ", за свят, който се изкривява под безкрайна каскада от бедствия - война, климатична злополука, безпорядък в цените на силата, инфлация, епидемии от апетит и заболявания, политическа неустойчивост и възходящо икономическо неравноправие. Тазгодишната тематика на WEF, жаловит апел за намиране на " съдействие в един фрагментиран свят ", наподобява по-завладяна от към този момент настъпилите разриви. В диалог с кореспонденти предходната седмица, президентът на WEF Борге Бренде сподели, че срещата " ще се организира на най-сложния геополитически и геоикономически декор от десетилетия ".

На първо място в дневния ред са опасенията за допустима световна криза. Съществува и неприятното предизвикателство на изменението на климата и продължаващата война в Украйна и последствията от нея надолу по веригата, включително проблеми на международната търговия със зърно, което способства за появяването на условия на апетит в елементи от Африка на юг от Сахара. Под всичко това се крие по-дълбоко безпокойствие от Давос: малко институции са толкоз директно свързани с неолиберализма и плана за глобализация като форума. В ера на прогресивен шовинизъм и съревнование сред огромните сили, където самите Съединени щати водят търговски войни, накъде отива глобализацията?

Последната заглавна история на Economist, който всяка година е с въпрос, който се пробва да дефинира духа на времето в Давос, оплака " Разрушителната нова логичност, която заплашва глобализацията ". Той осъди " изоставянето на разпоредбите на свободния пазар за нападателна индустриална политика " на администрацията на Байдън, акцентирайки натоварените със дотации стратегии за зареждане на зеления преход на Съединените щати, както и новите старания да се трансформира нацията в огнище на производството на полупроводници.

Всичко това, твърди типичен демократичният Economist, " задейства рискова серпантина към протекционизъм в международен мащаб " и унищожава световния ред, който Съединените щати с десетилетия създаваха и осигуряваха след Втората международна война. Може даже да заплаши " идеите на демократичната народна власт и пазарния капитализъм ".

" От 1945 година международната стопанска система работи съгласно система от правила и правила, подписани от Америка. Това докара до невиждана икономическа интеграция, която подтиква растежа, измъкна стотици милиони хора от бедността и оказа помощ на Запада да надделее над Съветска Русия в Студената война. Днес системата е в заплаха. Държавите се надпреварват да субсидират зелената промишленост, да примамват производството надалеч от другари и врагове и да лимитират потока на артикули и капитали. Взаимната полза е налице, а националната полза е налице. Започна ерата на мислене с нулева сума ", написа Economist.

Домакините в Давос желаят да удържат линията. Началният панел във вторник сутринта, включващ икономическите историци Адам Туз и Найл Фъргюсън, размишлява върху " деглобализацията или реглобализацията ". Последната идея отразява новите трендове на момента, като държавните управления и мултинационалните компании преконфигурират веригите за доставки надалеч от конфликтни точки и враждебни страни. Това се вижда с напускането на забележителен брой западни компании от Русия и Китай.

" Бих споделил, че сме в миг на реглобализация ", коментира Тенгку Зафрул Азис, министър на търговията и промишлеността на Малайзия в националния павилион по заснежената централна алея на Давос. Той сподели, че в кратковременен проект Малайзия може да се възползва от компании и бизнеси, които се отклоняват от Китай към пазари в Югоизточна Азия - само че по-голямата картина е по-тревожна.

" Хората стават все по-изолирани ", сподели той. " В дълготраен проект сме загрижени за повишаването на разноските за търговия. "

Форумът пресмята, че тази година присъстващите включват най-големия брой политически и бизнес водачи, които в миналото са пътували до планината, в това число повече от 50 държавни и държавни ръководители, 56 финансови министри, 19 шефове на централни банки, 30 министри на търговията и 35 външни министри.

Но с неявяване се набиват на очи по-голямата част от водачите на огромните международни стопански системи. Германският канцлер Олаф Шолц ще бъде единственият водач на нация от Групата на седемте (Г-7), който ще се появи, като европейските му сътрудници евентуално ще желаят да избегнат оптиката на доброжелателство с световния хайлайф, до момента в който обществеността им се оправя с рецесиите на разноските за живот вкъщи. Висшите чиновници от администрацията на Байдън са пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Ф. Кери и комерсиалният представител на Съединени американски щати Катрин Тай, които поради хода на настоящите събития може да се окажат ангажирани в много изпитателни диалози през седмицата.

След пауза по време на пандемията Китай изпрати своя лична делегация на най-високо равнище, водена от вицепремиера Лиу Хе, който изнася една от главните речи на събитието във вторник. Това бележи връщане на уговорката на Пекин към форума, въпреки и към момента не на равнището, което беше демонстрирано през 2017 година, когато самият китайски президент Си Дзинпин оглави съвещанията с тирада в отбрана на глобализацията, която показа Китай като бранител на демократичния ред. Тогава това беше възприето като изказване за желание от страна на водач, който желае да завземе мантията на световно лидерство и фино завоалиран удар против новоизградената ултранационалистическа администрация на Тръмп, която се стреми към популистки разтърсвания.

Този миг в Давос може би беше връхна точка за Си на международната сцена. През годините по-късно автократичният му пестник се сви вкъщи, до момента в който доста държавни управления на други места виждат Китай под негово управление като опасност, в случай че не безусловно като съперник. Каквито и да са молбите на Световния стопански конгрес за разговор и съдействие, на Запад нараства мнението, че проектите на Си за Тайван би трябвало да бъдат тествани. Съществува също по този начин разрастващ се консенсус, че приемането на Китай преди две десетилетия в Световната комерсиална организация - може би най-важното събитие в историята на глобализацията - е било неточност.

През 2013 година уредниците на WEF приветстваха присъединяване на съветския министър-председател Дмитрий Медведев като народен водач, който схваща " световните отговорности ". Разбира се, Медведев и съветският президент Владимир Путин към този момент са личност нон грата в Давос, както и групата на съветските олигарси и бизнес елити, които проведоха някои от най-пищните празненства в коридорите на форума. Войната в Украйна засенчва полемиките с присъединяване на огромна делегация от Киев, в това число първата дама на Украйна Олена Зеленска.

Огромна част от форума няма доста общо с политиците или проклятията на специалистите. Има десетки полемики и събития, ориентирани към всевъзможни образци за нововъведения и съдействие в частния бранш, по въпроси, вариращи от продоволствената сигурност през младежкото обучение до горското стопанство (WEF даде обещание да възвърне и засади трилион дървета по целия свят). Организаторите на WEF приказват розово на технократски диалект за това по какъв начин участниците във форума разрешават " позитивна смяна на системите " и тласкат света към по-щастливо, по-устойчиво бъдеще.

" Има цинизъм към Давос, могат да кажат, че е говорилня ",коментира Пенджани Мкамбула, който работи върху обогатяването на зърнените култури с минерали и витамини в развиващия се свят в Глобалния алианс за усъвършенствано хранене. " Но има толкоз доста позитивни неща, които се появяват. Създават се доста партньорства, свършва се доста работа и от време на време виждате резултатите едвам след години. "
 Мрачен отчет от Давос за света, стопанската система, разноските за живот, климата и демокрацията
Мрачен отчет от Давос за света, стопанската система, разноските за живот, климата и демокрацията

Икономическата война се трансформира в норма, напрежението ще нараства, световните сили употребяват стопански политики в отбранителна посока
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР