Преди десет години на този ден марсоходът “Спирит навлезе в

...
Преди десет години на този ден марсоходът “Спирит навлезе в
Коментари Харесай

Днес НАСА празнува 10 години на Марс!

Преди 10 години на този ден марсоходът “Спирит ” навлезе в атмосферата на Червената планета. Защитен от въздушни възглавници, подскачайки на повърхността, “Спирит ” претърпя своето мъчно кацане. Три седмици след кацането на “Спирит ”, неговият брат-близнак “Опортюнити ” също сполучливо доближи марсианската повърхнина. Оттук насетне стартира десетилетно проучване на Червената планета, изпълнено с завършения и незабравими научни открития! Марсоходът “Спирит ” оцеля до месец март 2010 година. А “Опортюнити ” продължава да работи до ден сегашен и към момента се придвижва на повърхността на Червената планета!

Как се случи това? Нали задачата на “Спирит ” и “Опортюнити ” беше планувана да продължи единствено 90 марсиански дни? Всъщност и двата марсохода оцеляха дълги години след кацането си, а “Опортюнити ” – цяло десетилетие. Това е по този начин, тъй като през 2004 година никой не знаеше в елементи какви са изискванията на Марс. Считаше се, че ветровете на Червената планета последователно ще замърсят слънчевите панели с прахуляк. Реалността се оказа по-различна – ветровете в действителност натрупват прахуляк, само че те също по този начин са в положение да почистват слънчевите панели от време на време. Това, съчетано с висококачествената електроника на “Спирит ” и “Опортюнити ”, доведоха до дългата преживяемост на задачата.

 Solander point Mars

Тази фотография, направена от марсохода “Опортюнити ” през 2013 година, демонстрира хълма Соландър. Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell

През 2004 година нямаше нито Facebook, нито Туитър. Кабелните мрежи занапред прохождаха. Все още имаше dial-up. И тогава обаче имаше NASA TV и предавания в действително време през интернет. Така целия свят можеше да се радва на сполучливите кацания на “Спирит ” и “Опортюнити ”.

Марсоходите съумяха да вдъхновят доста младежи да се занимават с просвета и технологии. НАСА споделя невероятната история на ученичка, която на 4 януари 2003 (в Щатите, заради разликите в часовите зони, е било към момента 3 януари) следи кацането на Марс. Тогава 14-годишната Бека Сосланд беседва с приятелките си, до момента в който с ъгълчетата на очите следи по малкия екран анимация на това по какъв начин марсоходите влизат в атмосферата и подскачат на марсианската повърхнина при кацането си. В този ден ученичката за пръв път се замисля за кариера в тази област.

Години по-късно Сосланд приключва Тексаския университет, а от лятото на предходната година става част от екипа на марсохода “Опортюнити ”! Това необикновено стичане на събитията става опция поради дългата работа на този марсоход!

“Спирит ” и “Опортюнити ” преобразиха нашите показа за Червената планета. Допреди тях единствено се предполагаше, че Марс може да е бил топъл в предишното. Днес се знае сигурно, че това е теоретичен факт. Сред последните открития на “Опортюнити ” са съществуването на гипсови находища и глинени наноси в района на кратера Индевър, който марсоходът учи от август 2011 година. Все повече излиза наяве, че освен в предишното Марс е бил топъл и мокър – само че е имало водни басейни с неутрално pH, а не с кисело (поради съществуването на глинени материали). Така от ден на ден се затвърждава схващането, че Марс е бил изцяло приспособен за микробиален живот.

През 2008 година в региона на северния полюс кацна “Феникс ”, който работеше сполучливо няколко месеца (повече беше невероятно поради настъпващата полярна зима). През 2012 година на Марс кацна марсохода “Кюриосити ” и той работи до ден сегашен. Наблюденията на “Кюриосити ” демонстрират, че в региона, където работеше известно време – Йелоунайф, в действителност е имало нужните предпоставки за възникването на първичен живот преди милиарди години.

Но колкото и нови задачи да летят към Марс, даже и в сегашния миг, постоянно ще си спомняме за това по какъв начин “Спирит ” и “Опортюнити ” доведоха до гражданска война в познанията ни за Марс. Двата марсохода работеха от две разнообразни страни на планетата – и откритията бяха радикално разнообразни. “Спирит ” ни описа история за един плевел Марс в предишното – на вулканични детонации, хидротермална интензивност. Няма нищо общо с днешния Марс. В първичните етапи на задача “Опортюнити ” се загатваше за райони на Марс, където е имало водни басейни с кисело pH, а където се е изпарявала водата, там са оставали солеви наноси. Едва по-късно, през 2011 година, когато “Опортюнити ” доближи кратера Индевър, се заприказва за такива райони с неутрално pH – т.е. доста по-подходящи за живот.

И до момента в който “Опортюнити ” демонстрира признаци на съществено застаряване и изхабяване, той към момента работи. Макар и да не е към този момент със опциите от 2004 година, може да се окаже, че към момента най-големите открития стоят пред него.

НАСА ще продължи да учи Марс и през идващите години. В края на предходната година организацията изстреля “Мейвън ”, орбитална станция, която ще дойде към Марс през септември 2014 година. Тогава се чака да дойде и индийската “Мангалиан ”. През 2016 година НАСА ще изстреля нов спускаем уред – “инСайт ”, който ще учи вътрешната конструкция на Марс. Нов марсоход с размера на “Кюриосити ” ще лети през 2020 година, с цел да ревизира дали в предишното е имало живот.

По случай 10-годишнината от кацането на “Спирит ” и “Опортюнити ” НАСА отвори нов уебсайт: http://mars.nasa.gov/mer10/. Следете го за повече информация.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР