Преди да започне същинското разчистване, е важно да обмислим подхода

...
Преди да започне същинското разчистване, е важно да обмислим подхода
Коментари Харесай

Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - разтребването

Преди да стартира същинското почистване, е значимо да обмислим метода - не от стая в стая, а да сортираме по типове. Днес се грижим за всички облекла и се концентрираме върху дрешници, места за депозиране на несезонните облекла. Утре - книги, списания. После украшения, козметика, кухненските неща и по този начин тип по тип - те би трябвало да намерят място или да си отидат.

“Защо подбиране, а не стая по стая? ”

Ако стартираме стая по стая, рискуваме единствено да преместваме книгите едната в другата, да подреждаме красотичките единствено в едната стая, а в другата да ни чакат надалеч по-сложни решения за ориста им. Например чудите се по какъв начин да подредите рафт със стъклени фигурки в дневната, а в спалнята ви чака цялостен долап със статуетки, сувенири, украшения. Напротив - би трябвало да извадите всички тях на пода, от всички стаи и да решите кои да запазите и кои да изхвърлите, а останалото незабавно да откри мястото си.

Неща, които употребяваме всеки ден - запазете най-необходимото, най-добре работещото, което не може да се смени с друга движимост със същото предопределение. Няма по какъв начин да се лишите от сешоара, само че две картофобелачки са непотребни, както и 9 свещника. Не се колебайте, изхвърляйте непотребното. Тези движимости нормално са в кухнята и в дневната, само че старайте да не се затваряте в една стая. Генерално се огледайте какво ползвате всеки ден и се концентрирайте в най-баналните движимости от бита, да вземем за пример чашите или приборите за хранене.

Неща, които употребяваме сезонно, само че са неизменими всеки сезон - зимни/летни облекла, текстил домакински най-много, само че и преди да разделите облеклата, помислете още напролет - трябват ли ви три зимни шапки, 15 шала и 3 чифта ръкавици. Лятото - какъв брой чифта бански, парео са ви нужни. Отговарят ли тези облекла на фигурата ви, по кое време последно сте ги носили. Дарете или дайте за преработване, само че не пълнете дрешниците с облекла, които не носите от 2-3 години.

Неща, които не сме употребили в последните три месеца - Вървим към все по-сложните решения. Сигурно има причина да сме купили някоя движимост и да не я употребяваме толкоз дълго. Въпросът е - тя нужна ли ни е, щом е по този начин. Защо я пазим? Искали сме да създадем домашна градина, събирали сме списания по тематиката. Но по някаква причина не се стига до тази градина. Пазим обаче желанието за някой ден. Този ден по този начин и не идва, само че списанията си стоят - хем да ни припомнят, че не довеждаме проектите си до дъно, хем да употребяват място за новите ни проекти. Така е с доста движимости, които не са част от живота ни. Трябва да се отървем от тях.

Неща, които са нефункционални, само че по някаква причина не можем да се разделим с тях. С тази част е най-трудно - нашите мемоари, движимостите със сантиментална стойност. Щом сте минали пътя до момента, ще усетите по какъв начин ви олеква. Ще усетите раздвижване, че вършиме нещо потребно и обновяващо освен дома, само че и вас самите. Не оставяйте без своето минало, само че и не се вкопчвайте в него. Всички тези дреболии през годините - оставете си алегорично нещо дребно, което да носи натоварен спомен. Не е нужна цялата реалност от преди да пазите, а единствено нещо дребно, което я символизира.

Добре, всичко сме намислили и решаваме да действаме, само че живеем с човек, който не е на нашето мнение за движимостите или става дума за неговите движимости. Започнете всичко с вашите неща и с нещата, които ползвате най-вече вие. Вдъхновете го, говорете, до момента в който шетате. Откривайте място и дано той или тя виждат какъв брой е пространно, чисто всичко, когато е по-празно и минималистично. Да имаме 6 чаши, само че да сме щастливи, че са тъкмо тези. Да имаме две завивки, само че те фактически да са ни нужни. Така хем се възползваме оптимално от движимостите, хем взаимодействаме с наслада с тях. В това би трябвало да са уверени всички.

Това е най-трудният миг от цялата работа - единомислието с този, с който поделяте този дом. Но в случай че не можете да се разберете за картофобелачката или свещниците - това е най-малкият ви проблем. Изговорете компликацията той или тя да не може да се раздели с някои движимости, уважете позицията и обсъдете кои от персоналните ви движимости можете да запазите в общото пространство. Техните въдици или вашите шалове, тяхната сбирка с колички или вашите обици. Всеки има право на персонално пространство и салдото не е елементарен, само че би трябвало да опитваме да го реализираме.Продължава: Как да се отнасяме с дома си, с цел да сме щастливи в него - нагласата
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР