Преди четвърт век си отиде най-голямата легенда на италианската попмузика

...
Преди четвърт век си отиде най-голямата легенда на италианската попмузика
Коментари Харесай

Суперхитът Volare тръгнал от Шагал, за да продаде 22 млн. плочи и да вземе 2 Грами

Преди четвърт век си отиде най-голямата легенда на италианската попмузика Доменико Модуньо, най-известен с паметната за Апенините ария Volare - неофициалният химн на Ботуша. Малцина знаят, че формалното име на песента е Nel blu dipinto di blu или в резюме казано В синевата, а вдъхновението на създателя на стиховете Франко Милячи, несретник и пияч до оня миг, а след това класик, идва от инцидентно видени 2 репродукции на картини на беларуския талант Марк Шагал.

Когато по случайност позволяват песента на преди малко уволнения от издателската си компания новак артист Модуньо до фестивала в Сан Ремо, продуцентът му дава обещание, че в случай че завоюва най-високия конгрес на италианската музика, ще обикаля курорта по бели гащи. И това му се постанова, тъй като Volare печели огромната премия. Това обаче надалеч не е всичко. През същата 1958 година песента се задържа 13 седмици отпред на американските ранглисти, печели 2 наградата Грами, продава 22 милиона копия, а глупавото жури на Евровизия не прави оценка по достойноство един от най-големите шлагери, изпети на интернационалния конкурс за цялата му история, иму дава едвам трето място.

С първите огромни пари композиторът, който за първи път се изявява като артист точно с грандиозния шлагер, си купува Ферари, което след това потрошава, а на далия му назаем 60 000 лирети, с цел да напусне родното си градче Полиняно а маре - в този момент международен туристически шлагер, в бедния район Пулия, с цел да превземе Рим негов другар, получава от него за признателност новичък Фиат 600, който по това време коства тъкмо 10 пъти повече пари.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР