Преди броени месеци Mozilla представи първата официална версия на Firefox

...
Преди броени месеци Mozilla представи първата официална версия на Firefox
Коментари Харесай

Quantum не помага за ръста на Firefox сред браузърите

Преди броени месеци Mozilla показа първата публична версия на Firefox Quantum – версия на главния си програмен продукт с напълно модифициран енджин, изменен интерфейс и нов формат на разширенията. Ако и вие не сте впечатлени от Quantum, знайте, че не сте сами. Това излиза наяве от следващия отчет за известността на браузърите измежду интернет потребителите. Документът преглежда предишния месец и идва от страна на Net Applications.

Вероятно като всеки нов софтуерен артикул, излизащ в последно време на пазара и Quantum ще би трябвало да се бутне на места, тъй като интернет потребителите не са изключително удовлетворени от смяната – Firefox записва съвсем двегодишно дъно на известността си с едвам 10.3% измежду съперниците си (Грег Кайзър от Computerworld ни припомня съобразително, че става дума за браузър, заемащ една четвърт пазарен дял преди осем години) и не е толкоз надалеч от 2016, когато се употребява от едвам осем % от интернет потребителите.

И изобщо, от представянето на Quantum през ноември, потребителите може да се каже, че отвръщат от ден на ден взор от Firefox – браузърът е изгубил 1.1 процентни точки или повече от една десета от потребителската си база, която има в края на ноември при представянето на новия браузър. Ако нещата не престават в същия дух, нищо положително не чака Firefox, както и нас – неговите консуматори.

По отношение на конкуренцията, Safari също отбелязва спад до 3.9% пазарен дял. Подобно и при Firefox, и тук цялостната картина не наподобява добре. Някога желан браузър от две-трети от потребителите на Apple компютри, той към този момент има по-малко от 50% дял – едвам 49%.

Що се отнася до Edge, IE и Chrome, цифрите са показателни за това къде е ориентиран интереса на потребителите. Комбинираният дял на майкрософтските браузъри за март е 17.9%, нарастване с половин процентна точка спрямо февруари. Конкретно за Edge, интернет пътешествениците към момента не му се доверяват като че ли толкоз доста – едвам 13.7% от потребителите на Windows 10 го употребяват – факт, който евентуално ще се промени, откакто Microsoft изпрати в предишното Windows 7 след две години.

Chrome продължава похода си напред с цялостни сили с впечатляващите 60.9%.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР