Преди 40 години изстрели проехтяват на площад Свети Петър в

...
Преди 40 години изстрели проехтяват на площад Свети Петър в
Коментари Харесай

Али Агджа се грижи за бездомни котки в Истанбул

Преди 40 години изстрели проехтяват на площад " Свети Петър " в Рим, като задачата е папата.

Стрелецът е 23-годишният Мехмед Али Агджа, член на турската терористична организация " Сивите вълци ", който е хванат на мястото на престъплението, а няколко месеца по-късно е наказан на пожизнен затвор. 

Агджа прекара 19 години в затвор в Италия за покушението, за което несправедливо беше обвинил българина Сергей Антонов, който бе оневинен от италианския съд.

На 20 февруари 1987 година 50-годишната тогава майка на атентатора Мюзеен и 25-годишният му брат Аднан са признати на частна визита при папа Йоан Павел Втори, с цел да го помолят да елементарни на Мехмет. " Вече го направих ", е сбитият отговор на главата на Римокатолическата черква.

Все отново през 2000 година по молба на папата, италианският президент Карло Чампи помилва Агджа. Той e екстрадиран в Турция, където също имаше присъда.

Агджа бе вкаран в пандиза, откъдето на 12 януари 2006 г. временно бе освободен по решение на турски съд въз основа на оповестена в Турция прошка. Това провокира остро неодобрение измежду обществеността и след съответна правосъдна процедура Агджа осем дни по-късно е върнат в пандиза, където остава до 2010 г. 

Днес, 11 години откакто бе освободен от пандиза, 63-годишният Мехмет Али Агджа живее в дребен апартамент в безшумно предградие на Истанбул, а някои от съседите му даже не подозират, че безмълвният прошарен мъж, който постоянно храни бездомните кучета и котки, е атентаторът, прострелял папа Йоан Павел Втори.

" Сега съм добър човек и се старая да пребивавам вярно. Когато прострелях папата бях на 23 години. Бях млад и профан. Мисля за това по какъв начин го прострелях. Не всеки ден, само че през множеството дни. Папа Йоан Павел Втори ми беше като брат. Когато той умря (през 2005 г.- бел.ред) се почувствах по този начин, като че ли е умрял брат ми или най-хубавият ми другар. Това беше орис. Беше орис, че той оцеля.

споделя Мехмет Али Агджа пред турския публицист Тимур Озтюрк преди година. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР