Преди 12 години се случи трагедията, която завинаги промени облика

...
Преди 12 години се случи трагедията, която завинаги промени облика
Коментари Харесай

12 години от катастрофата на совалката Колумбия

Преди 12 години се случи нещастието, която вечно промени образа на пилотираната космонавтика. Нито една друга покруса – нито на “Чалънджър ”, нито на “Аполо 1 ”, нито на “Союз 1 ” или последната, на “СпейсШипТу ” не е довела до преустановяване на стратегии и цялостна проверка на пилотираните полети. Трагедията на “Колумбия ”, която се случи на 1-ви февруари 2003 година, направи тъкмо това.

И по този начин, датата е 1 февруари 2003 година. Часът по локално време е 8:00 часа, а метеорологичните условия са задоволително положителни, с цел да разрешат кацане. Тогава управлението на полета подрежда на пълководец Рик Хъзбанд и водач Уилиам МакКуул да възпламенят моторите на совалката “Колумбия ” за излизане от орбита и нахлуване в атмосферата. Запалването е извършено в 8:15 ч. и всичко наподобява да е наред.

В 8:44 ч. “Колумбия ” навлиза в горните пластове на атмосферата. В 8:50 ч. и 32 сек. совалката се завърта надясно, както е планувано по проект. В 8:50:53 ч. е маркиран момента на оптималното нагряване, когато силите на търкане и противодействие са най-големи.

Но в 8:53:46 ч. наблюдаващи на Земята виждат първия симптом, че нещо не е наред. Нагретият въздух към совалката внезапно става по-ярък и се появява нетипична линия в следата, която “Колумбия ” оставя зад себе си. През последващите 23 секунди, до момента в който совалката пресича щатите Калифорния и Невада, наблюдаващите виждат още 4 сходни събития. Още 18 феномени са следени и от жителите на Юта, Аризона, Ню Мексико и Тексас през следните 4 минути.

Но наземното управление на задачата не знае нищо за това, което се случва. Първият симптом, че нещо не е наред, е видян в 8:54:24, когато управлението по системи за поддръжка, механика и екипаж MMACS осведоми полетния шеф, че четири хидравлични датчика са “извън скалата ”. През идващите минути стартира полемика какво може да значи това.

В 8:59:15 ч. MMACS осведоми полетния шеф, че на Земята към този момент не постъпват данни за налягането на гумите от лявата страна на совалката. Наземният комуникатор (CAPCOM) осведоми совалката “Колумбия ”, че е видял известията за налягането в гумите.

Точно в 08:59:32 ч. е получено последното известие от командира на совалката Рик Хъзбанд: “Прието… ” и връзката прекъсва на идната дума. 

От 08:59:32.136 ч. нататък наземните ръководители не получават никакъв сигнал от совалката. Но те не престават да са в незнание, че казусът е съдбовен, тъй като по принцип по това време се чака загуба на сигнала по проект заради промяна на антените.

По-късно наземните наблюдаващи ще виждат тъкмо в 9:00:18 ч. ярки светкавици към совалката “Колумбия ” и внезапна смяна в следата, оставена от нея. Предполага се, че тогава е настъпило разрушаването на “Колумбия ”.  Но към момента никой от формалното ръковдство не знае какво става…

В 9:02:21 ч. коментаторът по НАСА ТВ оповестява, че остават 14 минути до кацането на “Колумбия ” и че управлението на полета се мъчи да възвърне връзката със совалката. В същото време е записан следния диалог сред ръководителя по инструментация и връзка (INCO) и полетния шеф:

Полетен шеф: “INCO, при предходните данни ние се бяхме наклонили наляво и вие очаквахте връзката да е мъничко скапана, само че не чак толкоз дълго? ”

INCO: “Тъй правилно, Полетен. Аз чаках да имаме единствено мъничко спиране. А това е към този момент много дълго ”.

Полетен: “Нямаше промени в бордовата настройка преди да загубим връзката? ”

INCO: “Тъй правилно, полетен. Всичко изглеждаше наред ”.

В 09:03 минути следва възобновяването на връзката чрез острова Мерит (MILA). Часовниците демонстрират 12 и половина минути до кацането. Тогава е извършен диалог сред полетния шеф и MMACS:

MMACS: “Относно налягането на гумите, ние видяхме, че данните са неуверени малко преди да изчезнат, тъй че в действителност имам вяра, че става въпрос за проблем с инструмента ”.

Полетен: “Добре ”.

Горният диалог демонстрира, че до това време няма никакви данни, които демонстрират съображение за съществено терзание. Напрежението продължава да пораства до 09:08:25 ч., когато е извършен следния диалог:

Наземен надзор: “MILA вкарва една от антените си в режим на търсене ”.

Полетен шеф: “Прието. Динамика на полета, тук полетния? ”

Динамика на полета: “Продължавай нататък, полетен ”.

Полетния: “Имаме ли, получили ли сме към този момент данни по следене? ”

Динамика на полета: “Имаме някакво премигване на проследяващи данни, това са неприятни данни, Полетен. Не имаме вяра, че това е совалката ”.

Към 09:09:29 ч. по проект би се очаквало “Колумбия ” да се изравнява с пистата. Точно тогава един човек от контрола на задачата получава позвъняване по мобилния си телефон от някого, който одеве е видял предаване по малкия екран с фрагменти на разбиващата се совалка. Контролът на задачата уведомява полетния шеф за злополуката.

Последният диалог е следният:

Полетен: “Наземен надзор, Полетен. Наземен надзор, Полетен? ”

Наземен надзор: “Полетен, тук наземен надзор ”.

Полетен: “Заключи вратите ”.

Това в резюме значи – изцяло залостване, до момента в който всички екипи архивират истинските данни до този миг, които ще са нужни за установяването на повода за повредата. Започва всеобщо търсене на парчета, а няколко часа по-късно тогавашният президент Джордж Буш прави публично изказване, че совалката е изгубена. Всички седем души са оповестени за починали: Рик Хъзбанд, Уилиам МакКуул, Дейвид Браун, Калпана Чаула, Майкъл Андерсън, Лоръл Кларк и Илан Рамон.

Архив на записа на НАСА ТВ от 1-ви февруари 2003 година може да изгледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=LijS7XP4vp8

След това … стартира следствието, което откри, че две седмици преди старта, още при излитането на “Колумбия ”, парче изолационна пяна се е откъснало от горивния контейнер и блъснало крилото на совалката. Проблемът останал неусетен до дъно.. и когато совалката нвавлязла в атмосферата, горещият въздух проникнал под обшивката и това довело до последователно раздробяване. Данните от датчиците за спада на налягането на гумите демонстрираха, че не е имало никакъв проблем с инструментацията, а всичко било симптом на действителното раздробяване на структурата на “Колумбия ”..

Тези от нас, които съпреживяхме нещастието, знаем: има два интервала в пилотираната космонавтика: преди 2003 и след 2003 година.

Преди 2003 година, спомняме си, изобщо нямаше диалози, нито проекти човек да се връща на Луната и да лети до Марс. Планираше се “Международната галактическа станция ” да бъде експлоатирана до 2015, най-много до 2020 година, а множеството от совалките с вярна поддръжка трябваше да летят до 2015. Най-новата совалка, която е “Индевър ”, можеше да бъде пусната в употреба даже до 2020-та, в случай че не и до по-късно.

С злополуката на “Колумбия ” стана ясно, че това няма по какъв начин да стане. Две повреди на совалки, общо 14 починали души, са прекалено много. Смъртната присъда на програмата бе подписана. По-късно бе начертан проект, който предвиждаше да има полети на совалки до 2010 година (всъщност с отлаганията последният совалков полет бе извършен през 2011-та), единствено едвам се довърши структурата на “Международната галактическа станция ”. Само едно изключение беше направeно – последна сервизна задача до телескопа “Хъбъл ”, която бе извършена през 2009 година.

И по този начин стигаме до днешната обстановка, в която продължаваме да усещаме отзвука на “Колумбия ” прекомерно мъчително. А той е – НАСА към този момент не организира пилотирани полети и това ще продължи най-малко до 2017 година, когато ще са подготвени новите галактически кораби. Същевременно Съединени американски щати се принуждава да закупува места на съветски кораби “Союз ” – обстановка, в която страната към този момент не се усеща удобно, още повече около напрежението към Украйна и утежняване на дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Русия.

И доста други диалози бяха извършени. Годините след злополуката на “Колумбия ” съответстваха с бурния подем на безпилотната космонавтика, с кацанията на марсианските безпилотни задачи “Спирит ” и “Опортюнити ”, с  идването “Касини ” в орбита Сатурн и т.н.  Хората се питаха: би трябвало ли да има въобще пилотирани задачи? Роботите правят всичко, а пилотираните кораби даже не летят до други планети. Защо да умират на вятъра астронавти?

Накрая бе взето решение: би трябвало да има пилотирана космонавтика, само че тя би трябвало да бъде смислена. Човек е задължен още веднъж да се устреми оттатък близкия космос, нужно е да има пилотирани полети до Луната, до Марс и по-нататък.

Дали това ще стане? 12 години след злополуката на “Колумбия ” ние не знаем. Знаем, че има всички предпоставки. Миналата година НАСА тества нов транспортен съд “Орион ” за полети в далечния космос, частниците основават кораби за комерсиализиране на околоземната орбита.

Надявам се, че ще има и социална, и политическа воля.

Трябва още веднъж да се отправим към звездите.

Иначе гибелта на починалите ще е била безрезултатна.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР