Преди 100 години понятието автоматизация е било олицетворявано най-вече от

...
Преди 100 години понятието автоматизация е било олицетворявано най-вече от
Коментари Харесай

Роботизирана автоматизация на процеси: Какво е и защо ни засяга

Преди 100 години понятието " автоматизация " е било олицетворявано най-много от автоматизирания тъкачен стан; преди 30 години – от индустриалния робот, а през днешния ден – от " роботизираната автоматизация на процеси " (RPA – Robotic process automation). RPA съставлява автоматизация посредством използването на " софтуерни роботи " (ботове), които правят рутинни процеси, обичайно осъществявани от хора. Ботовете могат да правят задания с друга степен на трудност, като инспекция на електронна поща; добиване и отваряне на прикачени документи; търсене на информация в интернет; copy/paste на данни от една в друга система, добиване на данни посредством оптично различаване на текст и различаване на тирада и така нататък Те могат елементарно да се специализират във всяка рутинна задача, изпълнявана от хора. Ботовете могат да работят по авансово открит график; да се задействат при избрани събития или да бъдат стартирани от чиновниците, при нужда.
Исторически софтуерната автоматизация бе възприета първо във финансовия бранш. Днес роботизираната автоматизация на процеси намира голям брой приложения във всички сектори и типове бизнес. Тя е необятно употребена за обслужване на клиенти от " прът центровете " ; за администриране на вреди в застрахователния бранш; за миграция на данни от една на друга платформа; за търсене и сравнение на данни от разнообразни уеб сайтове и така нататък
Преди всичко, автоматизацията има едно голямо преимущество за бизнеса. Промяната на открити процеси и въвеждането на нови технологии в една организация постоянно е мъчно, времеемко и скъпо. Софтуерната автоматизация заобикаля тези компликации като автоматизира процесите с наличните в организацията технологии. Ботовете могат просто да употребяват съществуващите интерфейси по този начин, както би ги употребявал човек.
Ползите за бизнеса
Добре, само че каква е изгодата от автоматизацията на процеси за бизнеса? Ползата е в положителната остаряла успеваемост. Накратко, софтуерната автоматизация усилва продуктивността на чиновниците, като усилва размера на осъществената работа за еднообразно време и при идентични запаси. Очевидно преимущество на ботовете е, че не се уморяват, нямат потребност от кафе и не се карат с сътрудниците си. В резултат те не бъркат и имат непрекъсната продуктивност.
Тук би трябвало да създадем ангажимента, че страхът от автоматизацията измежду чиновниците е напълно действителен и фирмите би трябвало да го вземат поради при планирането на тези процеси. На всеки тип автоматизация обичайно се гледа като на безчувствен инструмент за елиминиране на работни места. Факт е, че някои работни позиции ще станат непотребни, а за други ще е нужна преквалификация. Нещата обаче не са толкоз елементарни колкото в постоянно повтаряната мантра " автоматизация=загуба на работни места ".
Директният резултат от въвеждането на RPA е, че внезапно понижават повтарящите се, рутинни задания, които се правят от чиновниците. Съответно, освободените от тези задания хора могат да се заемат с действия от по-високо равнище, които не може да бъдат елементарно (или изобщо) автоматизирани. Такава задача да вземем за пример е работата с клиентите. Т.е. непряко автоматизацията може да докара до възстановяване на именитото " потребителско преживяване ". Задачите, които си остават привилегия на хората, са тези, които изискват творчество, " меки умения ", опит, вътрешен глас, преценка и взимане на решения. Друг резултат от софтуерната автоматизация е в отварянето на работни места за хора, които управляват работата на ботовете. Крайният резултат от всичко това е, че RPA покачва успеваемостта, понижава разноските и усилва продуктивността.
Неочаквани бонуси
Неочаквана изгода от използването на RPA е усъвършенстваният климат в организацията. Алгоритмите са изключително положителни в задания, които болшинството от хората ненавиждат да вършат – бюрократичните задания. В това отношение имаме цялостна win-win обстановка – протоколът е спазен, чиновниците не се занимават с монотонни, повтарящи се и некреативни задания, а вместо това се концентрират в по-важни и смислени действия. Резултатът е продуктивни, удовлетворени и свежи (вместо изтощени от бюрократични дела) чиновници, а оттова и по-добра атмосфера в компанията. Друга, неочевидна, само че действителна изгода от софтуерната автоматизация е, че прави мащабирането и преструктурирането на бизнеса доста по-лесни. Това може да разреши на доста компании да излязат на нови пазари, които щяха да са недостъпни с обичайните процеси.
Въвеждането на RPA в една организация стартира с картографиране на всички задания, с цел да бъдат разпознати тези, чието автоматизиране ще обезпечи най-големи и бързи изгоди за бизнеса. Най-добрият метод да се реализира това е посредством така наречен process mining (извличане на задачи). Това е автоматизиран развой, който прави самобитна " рентгенова фотография " на метода, по който действа организацията, употребявайки наличните ИТ данни. Въз основа на тази фотография (или карта) излиза наяве кои са " тесните места " и къде има най-голямо пространство за усъвършенстване. Извличането на задания се прави от профилирани " умни " ботове, които следят какво вършат чиновниците, проучват данните и излизат с оферти за автоматизация.
Умни и самостоятелни ботове
Развитието на RPA е тясно обвързвано с това на изкуствения разсъдък (AI), с помощта на който ботовете излизат от основаната на правила функционалност (ако " това " – тогава " това " ). В идната фаза на софтуерната автоматизация машинното самообразование ще сътвори ботове, които се учат от опита си и могат да взимат решения въз основа на данните. Няма никакво подозрение, че в близкото бъдеще комбинацията от роботизираната автоматизация и изкуствен интелект ще разрешат автоматизирането на всяка мислима рутинна задача в бизнеса.
Бъдещето на софтуерната автоматизация е блестящо. Тя е огромна част от това, което назоваваме " цифрова промяна на бизнеса ". Съвсем разумно, RPA е един от най-бързо растящите сегменти от софтуерната промишленост и ще продължи да бъде в обозримото бъдеще. Според Grand View Research международният пазар за софтуерна автоматизация през 2020 година е бил на стойност 1,57 милиарда $ и ще пораства със средногодишен растеж от 32,8% за интервала 2021-2028 година За развиването на пазара ще допринесат и измененията във действието на бизнеса, които са провокирани от пандемията. Gartner планува, че до 2022 година 90% от огромните организации по света ще са въвели RPA под някаква форма.
 
Автор: Начо Стригулев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР