Преди 10 години от Ford решиха да яхнат гребена на

...
Преди 10 години от Ford решиха да яхнат гребена на
Коментари Харесай

Колко сериозно е играл скалпелът“ при фейслифта на Kuga


Преди 10 години от Ford взеха решение да яхнат гребена на вълната, която към този момент самоуверено се надигаше в Европа и да пуснат на пазара SUV от междинния клас. Този вид коли тогава към този момент ставаше много известен и измежду жителите на Стария континент (макар надали доста хора да си представяха какво стремително развиване на сегмента ще се случи) и техният интерес трябваше да се гони. Задачата да притегли почитателите на SUV-тата към Ford имаше Kuga. И тя не се оправи по никакъв начин неприятно. Истинският възторг за марката и модела обаче пристигна след появяването на второто потомство през 2012 година Наследникът на Kuga I несъмнено освен пое ловко щафетата, а и продължи да извършва задачата с привличането на още нови клиенти. Така след 4 години Ford, закономерно, взеха решение да обновят модела. И по този начин през 2016 година в Западна Европа, а в първите дни на 2017 година и у нас, публично се появи Kuga II с фейслифт. Или както го назовава производителя – Kuga II Phase 2.

Всъщност фейслифтът на обновената Kuga е толкоз сериозен, че човек умерено може да го обърка с нов модел. Което обаче в последните години си е наклонност и при още много марки. В съответния случай измененията по екстериора са толкоз обилни, че би трябвало да се вгледаш много в някои елементи и детайли, с цел да схванеш, че не става въпрос за напълно ново потомство.

Нови фарове, нова трапецовидна радиаторна решетка (типична за последните генерации на моделите на Ford), нова ризница - на процедура напълно нова предна част. Само по декоративните линии на капака се вижда аналогия с миналата визия на Kuga. Когато са стигнали до задницата, " пластичните хирурзи " на Ford очевидно са били малко поуморени от работата начело. Там приликата с модела от 2012 година е по-осезаема. Но никога човек не може да сбърка фейслифт версията.

 2023335 Промяната се набива на очи най-много от задните светлини, по които най-вече е играл " скалпелът ". От една страна главният им външен силует е очевидно променен, изключително в частта, която " влиза " във вратата на багажника. С други думи дизайнерите са поотсекли част от старите светлини. Останалата, която прелива в калника и към задните порти, е запазила формата си като цяло, само че въпреки всичко има лека смяна. Много съществени обаче са измененията навътре в задните светлини. Докато при истинският модел от 2012 година те бяха ситуирани в два реда, при фейслифта към този момент са в три. Червеното е минало изпод, над него е белият бранш, а най-отгоре – още веднъж червен. В него няма никаква лампа, а е единствено светоотразител, само че си има своята функционалност от позиция на цялостната нова визия на задницата.

Единствено в профил фейслифтовата версия не е претърпяла кой знае какви промени. В което несъмнено има и логичност. В противоположен случай човек в действителност нямаше да има защо да се хване, с цел да не назова модела чисто нов. Единствената по-драстична разлика е в новите джанти, които са няколко модела и ги има в размери от 17 до 19 цола. Конкретно тестовият автомобил бе със 17-ки с 10 спици (или пък 5 двойни, според от гледната точка), които идват общоприетоо за равнище на съоръжение Titanium.

Също по този начин още от най-ниското равнище на съоръжение (естествено и тук) Kuga има протектори под арките на калниците, праговете и долната част на вратите, както и под броните. Те правят чудесна работа, предпазвайки ламарината от надиране от изхвърчали камъчета, респективно и от проблеми с ръждата някой ден. Същото се отнася и до моментите, когато колата ще бъде изкарана отвън пътя, където шансът нещо да се одраска по долната част на купето е значителен. Съмнявам се, че човек ще си купи Kuga, с цел да върви с нея на офроуд, само че несъмнено би го привлякло приключенското каране отвън асфалта. А тук този автомобил несъмнено е измежду най-можещите и един от най-хубавите избори на актуалния пазар. Но за това по-късно.

Промените по обновената Kuga не престават и вътре в купето. На първо място се вижда новият волан. Естествено той е по-модерен от предходния. Вече има и по-малко бутони за ръководство на разнообразни системи като радио, темпомат, ръб компютър, като по този начин нещата стават по-лесни за работа. Другото по-сериозно преобразяване е в горната част на централната подпора, при инфоразвлекателната система и екрана. Това се е наложило най-вече поради консолидираното в новата Kuga на системата SYNC 3, която заема мястото на SYNC 2. По таблото и въздуховодите на климатика също е поработено малко. Но макар по-леките видоизменения по отношение на екстериора, от вътрешната страна Kuga без проблем провокира чувството за по-модерна визия.

 2023334 Много прелестно усещане вършат някои дребни нови елементи. Така да вземем за пример на доста места в купето е поставено доста стилно и практично амбиентно осветяване. Такова намираме в двете поставки за чашки зад скоростния лост или пък към 2-те USB-та в подлакътника, към 12-волтовият излаз, джобовете във вратите, дръжките за отварянето им. Едно, че наподобява много готино, изключително на мрачно, а второ – е и доста практично. Именно вечерно време водачът елементарно намира тези места и не отклонява вниманието си от пътя. В упоменатия подлакътник има и доста практично преносимо рафтче, което може да се нарежда по-напред или по-назад и в него да се слагат по-дребни неща, вместо да се бърка надълбоко по дъното, с цел да се търсят. В същото време обаче то не пречи да достигнете и най-дълбоката част на подлакътника, който е много обемен. Много ми хареса и хитринката с двете дребни отворчета под капака. През тях умерено минават кабели, без да бъдат притискани, когато подлакътникът е затворен. Така няма риск да ги прекъснете, а също така и лидерът, и пасажерът, могат да зареждат по едно и също време телефоните си. Или пък да ги синхронизират с инфоразвлекателната система. Което, несъмнено, може да стане и безжично посредством Bluetooth.

Друга готина джаджа в Kuga е жабката за очила в тавана пред огледалото. По принцип тази функционалност е присъща за съвсем всички Ford-ове. Но на мен персонално ми е доста комфортна и не мога да не я загатна. Освен това самото гнездо е тапицирано от вътрешната страна, тъй че да не драска стъклата. Харесва ми също по този начин и че освен начело, само че и откъм гърба пасажерите могат да си включват плафончето да свети единствено към единия и да не пречи на другия. Не че и това го няма по други коли, само че е хубаво да го има във всички, както в тази.

 2023333 Мястото, където при фейслифта смяна няма, е ходовата част. Колата продължава да е със същото окачване като моделът от 2012 година Това обаче е плюс, а не минус. Просто то е построено задоволително качествено, съответно на класа и съвремието си, удобно и крепко. Затова и нямаше потребност от смяна (лично мнение). Все още ясно си припомням момента, когато през 2012 година тествах чисто новата тогава Kuga II, изкарах я отвън пътя, поиграх си малко, с цел да й увиснат във въздуха предно ляво и задно дясно колело на един изровен от теклата вода черен път, снимах я, след което се качих, включих първа и подадох газ. Предното дясно колело превъртя четвърт оборот, системата трансферира двигателна сила и към задното ляво, което също имаше сцепление и колата излезе без проблем от обстановката. Седмица по-рано бях правил същия опит на същото място с конкурентен на Kuga модел. Не, че и той не се измъкна, само че трябваха повече старания и време. От тогава съм изрично на мнение, че най-малко към днешна дата на Kuga няма какво да й се усъвършенства по ходовата част и системата за задвижване на 4-те колела.

Производителят обаче въпреки всичко е пипнал малко системата за ръководство на 4х4-то, въпреки и по-скоро софтуерно. Интелигентната 4х4 система на Ford, както я назовават, е доработена по този начин, че още по-добре да разпределя въртящия миг към колелата, които имат по-голямо сцепление или към които то е належащо в съответен миг и обстановка. Времето за реакция на електрониката към този момент е сведено до 20 милисекунди. Така, да вземем за пример в завой на хлъзгав път, в случай че лидерът не е решил по най-хубавия метод обстановката, системата ще се намеси незабавно и ще стабилизира колата изпращайки повече мощ към колелото, на което тя е нужна, с цел да се измъкне автомобилът от възможен проблем. Освен това системата към този момент може да ползва напълно леко спирачно изпитание към вътрешните за завоя колела, като по този метод се усъвършенства в допълнение държанието на колата и сцеплението й към пътя.

Kuga вози доста удобно и се държи извънредно устойчиво и на високи скорости. По принцип колите на Ford се славят като едни от най-добре " държащите се " за пътя коли от междинния клас. Това в цялостна мощ се отнася и за този SUV. Който на автомагистрала или при по-висока скорост, без значение какъв е пътя, се е " хванал " крепко за асфалта и не го пуска. Освен комфорт, това основава и едно в допълнение успокоение за лидера, което той няма по какъв начин да не оцени. Стабилното й държание се усеща без подозрение даже и при модел с по-малки джанти и надлежно по-голям профил на гумите, с каквито действително бе тестовият автомобил (235/55 R17). Но пък те са много по-подходящият избор, в случай че автомобилът по-често ще се кара отвън асфалтовите пътища.

Комфортът е застъпен добре в Kuga освен във връзка с возията. Вътре в купето нещата са премислени съществено. На комфортно пътешестване се радват освен водачът и пасажерът начело, само че и тези откъм гърба. Предните седалки се отличават с по-големи странични опори, даже много наподобяват на състезателен автомобил. Благодарение на това седящите в тях се усещат колкото добре, толкоз и несъмнено, изключително в случаите, когато колата се движи по пътища с доста завои.

Отзад също е задоволително комфортно, само че отличителният белег е огромното място за коленете. То очевидно е повече спрямо това при болшинството от съперниците в този клас, което си е преимущество на Kuga. На широчина " пейката " също не е дребна и сигурно побира трима възрастни. Още един плюс във връзка с салона е кожено-текстилната тапицерия, включена общоприетоо в равнището на съоръжение Titanium.

 2023373 Kuga може да вози 5-има души освен в купето, само че и всичко, което са взели със себе си за пътуването. Минималният размер на багажника е 456 литра и тук още веднъж колата има превес над множеството съперници, въпреки и въпреки всичко да може да се откри някой различен с малко повече място. При сгънати задни седалки пък размерът нараства до 1603 литра (1653 с ремонтен комплект вместо аварийно колело), които могат да поберат както доста, по този начин и много обемисти товари. Тук би трябвало да споменем, че Kuga е малко по-дълга както на външни габарити, по този начин и на вътрешни. От което идва преимуществото с множеството място за краката, за което към този момент загатнах. Но в това време, когато би трябвало да се трансформира в по-скоро товарна кола, тя побира и по-дълги предмети със затворена врата на багажника. Допълнително улеснение е, че в него има и няколко ниши, които могат да поемат по-дребни чанти или предмети, съществуването на куки за окачване на торби, да вземем за пример, както и 12-волтовият излаз. Всъщност колата има още два такива – начело при водача, а също и към задните седалки.

Когато приказваме за багажника, би трябвало да загатна още една дребна специфичност. Бутонът, с който се отваря вратата, е ситуиран в едно трапецовидно (като предната решетка) отворче. Честно казано първата ми мисъл бе, че то ще се цялостни с нечистотия по време на придвижване и няма да е доста гот да се пипа в него след пътешестване. Оказа се обаче, че то е доста добре измислено, тъй че въздушните потоци – надлежно пръските и прахолякът – да го подминават. И действително колкото и да е мръсна вратата на багажника, вътре постоянно е чисто и човек не се цапа, когато тръгне да го отваря. Не, че противоположното щеше да е проблем, тъй като багажникът се отваря и безконтактно – със замахване с крайник под задната ризница. Но, в случай че колата е от по-ниско равнище на съоръжение и няма тази екстра, отново няма да се изцапате.

Макар интериорът на купето да не е минал през кой знае каква смяна, това никога не важи за системите, асистентите и екстрите. Новостите са цялостен куп. Да стартираме с към този момент упоменатата система SYNC 3. За основаването й са употребявани най-вече мнения на клиенти и притежатели на Kuga със SYNC 2, като задачата е била да се направи новата още по-лесна за работа, потребна за водача и пасажерите. Благодарение на нововъведенията тя разрешава на лидера да ръководи аудиосистемата, навигацията и смарт телефона си посредством елементарни гласови команди. В същото време SYNC 3 работи по-бързо. Шофьорът може да работи с 8-инчовия сензорен екран на SYNC 3 по същия метод, както с екрана на своя смарт телефон. За това оказва помощ и новият интерфейс с по-големите си и по-лесни за работа бутони. А разрешава и ръководство с жестове " плъзгане " и " прибиране с пръсти ". Най-хубавото е, че всичко със синхронизацията със смарт телефона работи без значение дали става въпрос за операционна система Android или iOS.

 2023372 Като един актуален автомобил, Kuga може да се паркира сама. Просто натискаме бутона, датчиците мерят дистанциите, оповестява ни посредством екрана, че мястото е задоволително, след което единствено включваме на задна, подаваме газ, а колата сама си прави маневрата. Е, в случай че има потребност от донагласяване, може да се наложи да превключим 1-2 пъти от първа на задна и назад. Но никога няма да се мъчим да следим габаритите и паркираните в близост коли, с цел да не създадем пакост. Асистентът работи както за паралелно, по този начин и перпендикулярно паркиране. Може и да изкара колата от паркомястото.

Друго изобретение е, че Kuga употребява датчиците си за паркиране и с цел да предизвестява водача за коли, които не може да види, до момента в който излиза от паркомясто. Те засичат придвижване на цели 40 метра разстояние, тъй че излизането обратно към улицата без видимост към този момент няма да изправя лидера на тръни дали някой няма да го " отнесе ".

Нивото на сигурност също е нараснало. Kuga предлага усъвършенстваната система за попречване на конфликти в града, която към този момент работи при скорост до 50 км/ч (преди беше дейна до 30 км/ч). Системата употребява датчици в предната част на автомобила, които наблюдават за статични обекти на пътя начело и приготвя спирачките, в случай че автомобилът се доближава прекомерно бързо. Ако и в този случай лидерът не реагира, системата понижава въртящия миг на мотора и автоматизирано натиска спирачките, с цел да понижи силата на конфликта или да го избегне.

Споменатите към този момент нови фарове са претърпели освен образна смяна. Те към този момент са адаптивни, с помощта на което автоматизирано усъвършенстват видимостта според от скоростта на автомобила, ъгъла на завиване и дистанцията до обекта начело. Имат и режим на осветление според от метеорологичните условия. Така се дава помощ на водачите да виждат рискове на пътя в условия на пороен дъжд, да вземем за пример. В същото време системата съкратява и уголемява светлинния лъч за по-добра видимост на секторите настрана от пътя и понижаване на отблясъците от наводнените пътища за останалите участници в придвижването.

 2023371 Тестовият автомобил бе оборудван с 2-литров дизелов мотор, комбиниран с 6-степенната автоматизирана скоростна кутия с двоен съединител PowerShift. Мощността на мотора е 180 к.с., а въртящият миг – 400 Нм. Реално това е най-мощната и бърза Kuga, което обаче не значи, че яде като ламя. Моторът е от последно потомство, дава отговор на общоприета Евро 6 и дава доста добър разход на гориво. Между другото всички дизелови елементи имат освен филтър за твърди частици, само че и за азотни окиси. По азбучник смесената консумация е 5.2. При мен се получи тъкмо с 1 литър от горната страна. И това за кола, тежаща 1716 кг считам за доста положително достижение. Не мога да кажа, че съм я настъпвал доста, само че също и не съм се старал да реализирам върхове по спестовност. Така че при положение на предпочитание разходът може да се промени и в двете направления. Но при безусловно общоприетоо шофиране 6.2 литра дизел смесен разход ще зарадва всеки водач. Естествено моторът има и Start-Stop система за града, която доста оказва помощ против непотребния разход на гориво в тапите и при чакането по светофарите.

Цената на тъкмо тази Kuga е 62 900 лв. с Данък добавена стойност. Което е с 10 000 лв. повече по отношение на базовата версия (говорим за моделите с 4х4, с предно предаване са по-евтини). Но действително приказваме и за равнище на съоръжение Titanium, което е две стъпки над базовото и върви с съвсем най-сериозния пакет екстри и глезотийки, най-мощният мотор и автоматизирана трансмисия. А над него е единствено спортното ST-Line и суперлуксозното Vignale. Има обаче опция за данъчен заем и хомологация N1, което автоматизирано смъква много от цената за бизнес клиенти. Автомобилът върви и с 5-годишна гаранция без ограничаване в пробега.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР