Предаваният на живо съдебен спор между Джони Деп и Амбър

...
Предаваният на живо съдебен спор между Джони Деп и Амбър
Коментари Харесай

Деп срещу Хърд: този кален спектакъл не е от полза за никого


Предаваният онлайн правосъден спор сред Джони Деп и Амбър Хърд господства обществените мрежи. Но тази гласност не оказва помощ на никого - нито на Деп, нито на Хърд, нито на жертвите на домашно принуждение.

Делото за клюка, което холивудската звезда Джони Деп води против някогашната си брачна половинка Амбър Хърд, е измежду най-обсъжданите тематики към този момент няколко седмици. Сега процесът върви към края си и дебатът за това кой е отговорен и кой почтен е все по-разгорещен. В очакване на присъдата, инфлуенсърите в обществените мрежи и почитателите им към този момент са отсъдили. Фактът, че толкоз доста хора имат ясно изразено мнение за това изкарване на кирливи ризи на показ, е резултат най-много от обстоятелството, че всичко се излъчва онлайн в интернет.
Редакцията предлага
Всичко стартира с един текст, написан от Амбър Хърд, който през 2018 година беше оповестен във " Уошингтън поуст ". В есето, което актрисата написа за уважаваната медия, тя признава, че е била жертва на домашно принуждение, без да посочва някогашния си брачен партньор Джони Деп по име. Въпреки това звездата от " Карибски пирати ” заведе иск против Хърд, потвърждавайки, че това е клюка по негов адрес. Той твърди, че това се е отразило на професионалната му известност и на собствен ред упреква някогашната си брачна половинка, че в действителност тя е принудител. Хърд дава отговор с срещуположен иск.

" Проклятието на камерите "

Зрители по целия свят наблюдават процеса изцяло гратис в интернет. Някои го намират за занимателна кавга сред холивудски милионери, други - за нетърпим фарс. " Проклятието на камерите " е в центъра на казуса, споделя юристът по медийно право Лукас Брост пред Дъждовни води. " Картината се запечатва в главите на хората - плачещата Амбър Хърд или усмихнатия Джони Деп. Всичко това провокира съответни страсти и реакции у хората. ”

Този развой е " голямо нарушаване на персоналните права ”, споделя Брост. Той насочва сериозна рецензия към обстоятелството, че сходен правосъден развой е обществен, както и към още доста неща в делото - да вземем за пример, че PR екипите на звездите са намесени. " По този метод хората си построяват мнение, което в последна сметка няма да има нищо общо с решението на съда ”.

Публичните правосъдни процеси в Съединени американски щати се вършат за оптималната бистрота. " Разбираем е методът, само че, както този развой ясно демонстрира, се минават доста граници. Присъствието на медиите е като наливане на масло в огъня. Всяко изражение на лицето, всяка страст е коментирана и стартира да се популяризира ", споделя Брост, визирайки безбройните хора, които са споделили фотоси от процеса в каналите на обществените медии.

Всяка страст и всяко изражение става обект на полемика в обществените мрежи.

Деп събира повече поддръжка, само че също ще загуби от публичността на този развой

Брост твърди, че никой не печели от това, че процесът е обществен, като най-много репутацията на Амбър Хърд е накърнена от излъчването онлайн: " Общественото махало се люшка в интерес на Джони Деп ", отбелязва той. Въпреки това процесът не оказва помощ и на неговата кариера, откакто излязоха нескрито много неприятни детайлности, които няма елементарно да бъдат забравени.

Междувременно в интернет се появиха многочислени смешки, пародии и фрагменти от процеса. Инфлуенсърите или заемат страна, или осмиват процеса, създавайки усещането, че той е просто форма на развлечение.

Американската социоложка Никол Бедера, която специализира в проучването на половото принуждение, се притеснява, че процесът може да има огромни последствия за жертвите на полово принуждение.

Процесът може да откаже доста жертви на принуждение да приказват

Вредите, които нанасят инфлуенсърите, са големи, споделя тя пред Дъждовни води. " Когато към този момент има доста хора, които са на страната на Джони Деп, наподобява, че той е победил, преди даже да бъдат изложени причините на Амбър Хърд ”, споделя Бедера.

Хората, които поддържат Хърд, пък са обект на онлайн тормоз. Според Бедера това е предиздвикало доста от тях да почувстват, че към този момент не могат да приказват намерено - изключително претърпелите полови похищения, които се разпознават с Хърд. Освен това Бедера се притеснява, че оживелите ще бъдат отблъснати от концепцията да подхващат правни дейности против причинителите в бъдеще. Или даже ще стартират да премълчават травматичните си прекарвания.

Но за какво хората са склонни да застанат на страната на Джони Деп? Според Бедера съществува избрана социална визия за " съвършената жертва, която в действителност никой не може да оправдае ”. Според нея това предрешение води до по-голяма съпричастност към мъжете, упрекнати в полово принуждение. " Философката Кейт Мен назовава този феномен " himpathy " (букв. " благосклонност за него ”), което е несъразмерната емпатия, която се дава на мъжете за сметка на дамите съответно в този подтекст. ”

Нищо не завършва с присъдата

Спорът сред Хърд и Деп продължава от много време, само че вниманието, което притегля в този момент, е несравнимо. " Не е типично да видиш хаштаг, който е употребен милиарди пъти ", споделя Бедера.

Във всеки случай и социоложката Никол Бедера, и медийният юрист Лукас Брост са единомислещи, че казусът евентуално няма да завърши със правосъдното съвещание. Подобни производства, които включват принуждение и известни персони, постоянно имат огромно обществено влияние.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР