Пред сградата на Министерство на правосъдието Кьовеши бе посрещната от

...
Пред сградата на Министерство на правосъдието Кьовеши бе посрещната от
Коментари Харесай

Протест посрещна Кьовеши, тя се видя с Янаки Стоилов и Гешев


Пред постройката на Министерство на правораздаването Кьовеши бе посрещната от протестиращите, които издигнаха палатков лагер пред Съдебната палата и които упорстват за оставката на основния прокурор. Те скандираха „ Гешев е мафия”.

По време на срещата си с Кьовеши, правосъдният министър я е срещнал с целите си като длъжностен министър на правораздаването. Той съобщи, че е уведомил Висшия правосъден съвет за упованията да бъдат излъчени нови български оферти за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Проф. Стоилов означи високите упования на българското общество за дейни и резултатни дейности на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за съдействие с Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши акцентира, че за ръководената от нея институция е доста значимо да отговори на високите упования и всички делегирани прокурори да проработят навреме. Европейският основен прокурор акцентира, че с българското държавно обвиняване е подписано работно съглашение за назначение на 10 души и това не е въпрос, който предстои на полемика.

Кьовеши и Стоилов разискаха и тематиката за профилираното правораздаване. Гостът изрази мнение, че въпросът е спорен и в Европейския съюз няма обединен модел.

Според европейския основен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предлагането на министъра на правораздаването. По думите ѝ следствията против лица, заемащи висши длъжности, следва да завършват бързо, тъй като това е в полза на самите тях, на обвиняването и на обществото.

След траялата към час среща в правораздаването, Кьовеши бе посрещната от представители на самодейността " Правосъдие за всеки ".

Самата Лаура Кьовеши беше изпратена от правосъдния министър Янаки Стоилов, с който се здрависаха.

След завършилата среща в Министерство на правораздаването, пресцентърът на прокуратурата заяви, че основният прокурор Иван Гешев е приел европейския основен прокурор в Съдебната палата.

Двамата са разговаряли в наличието на заместниците на Гешев - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, както и на завеждащия Отдел 8 във ВКП - " Престъпления срещу финансовите ползи на Европейски Съюз и взаимоотношение с Европейската прокуратура " прокурор Камен Михов.

От страна на Европейската прокуратура присъединяване взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. началник на бранш „ Стратегии и осъществяване “ Милан Ярон и представителят Тине Холевоет.

От известието на Прокуратура на Република България се схваща, че Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши по отношение на формалния старт на 1 юни 2021 година на работата на Европейската прокуратура.

Той е изразил убеденост в вероятностите за сполучливо съдействие в полза на европейските жители сред Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противопоставяне на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с Данък добавена стойност, изпирането на пари, корупцията и проведената престъпност.

В рамките на утрешния ден, Лаура Кьовеши ще даде конференция в Дома на Европа и ще дава отговор на въпросите на българските медии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР