Пред сградата на БНР протестират творците от музикалните състави на

...
Пред сградата на БНР протестират творците от музикалните състави на
Коментари Харесай

Музиканти от БНР протестират с искане за по-високи заплати

Пред постройката на БНР стачкуват създателите от музикалните сформира на Българското национално радио , осведомиха от публичната медия.

В настояването бюджетът на БНР да бъде повишен целево за музикалните сформира и да се усилят възнагражденията им с 50%, се включиха десетки реализатори от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за национална музика . Исканията са за възнагражденията на близо 200 елитни създатели.

Участниците в митинга желаеха да се обърне внимание на културната сфера. " Всяка страна се показва с изкуството си и мисля, че просто заслужаваме едно по-достойно възнаграждение на труда ", обявиха участници в митинга. Те не скриват, че се усещат леко непотребни, защото за просвета на се мисли.

От управлението на Националното радио са солидарни с митинга на създателите. Генералният шеф Александър Велев отиде за поддръжка при протестиращите .

По думите му бюджетът на Националното радиото би трябвало да се усили. " Смятам, че е заслужено да получат по-високо възнаграждение на труда си . В Комисията по просвета и медии ръководителят на комисията даде обещание, че ще направи нужното, с цел да получат нарастване на заплатите. Оттам нататък разговорът изчезна, парите не се появиха в бюджета ни, тъй че нямаме от кое място да вземем пари, с цел да дадем на музикантите, а е редно да бъде оценен техния труд и да бъдат непокътнати съставите ", акцентира Александър Велев.

Солидарност с настояванията на членовете на музикалните сформира на БНР показват и създателите от Националния фолклорен отбор " Филип Кутев " , както и от други столични сформира.

Музикантите възнамеряват да продължат с митингите си до реализиране на действителни резултати .

Месец по-рано ръководителят на радиосдружение " Подкрепа " Атанас Карафезлиев показа настояванията на музикантите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР