Пред паметника на Васил Левски в столицата се провежда възпоменателна

...
Пред паметника на Васил Левски в столицата се провежда възпоменателна
Коментари Харесай

Церемонията пред паметника на Левски в София - само с гвардейци

Пред паметника на Васил Левски в столицата се организира възпоменателна гала и поднасяне на цветя и венци. Заради пандемията, в церемонията вземат участие единствено гвардейци.

Почетният шпалир с сложени знаменца на карабините, венценосците, факлоносците, военнослужещият, избран да възпламени жертвеника, тръбачът и барабанчикът заеха местата си пред паметника на Апостола 15 минути преди 18.00, за когато беше планувано и началото на гвардейската гала.

След подаден сигнал "внимание ", военнослужещият възпламени жертвеника, а факлоносците - факлите.

След запалването на жертвения огън, гвардейците сервираха цветя пред паметника от името на институциите, без наличието на техни представители. Заради противоепидемичните ограничения е планувано да бъде изпълнен единствено детайл от ритуала-възпоменание, който се организира годишно на 19-и февруари.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата има почетен часовой на Националната гвардейска част. Стотици хора пристигнаха да слагат цвете пред паметника на Апостола. Много учители бяха довели своите възпитаници.

В 17.00 часа в храма "Света София " беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски и половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски " биха във връзка възпоменанието. Паметта на Апостола беше почетена и с минута безмълвие.

Блянът на чистата и свята република в никакъв случай не умира, написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook. „ Преди година пред паметника на Апостола споделих, че не сме се събрали, с цел да склоним глави, а с цел да ги надигнем. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че каузи трябват, а не думи “, написа още президентът.

Със същите безконечни думи на Дякона - „ Дела трябват, а не думи “ министър председателят Бойко Борисовн насочи посланието си във връзка годишнината, придружавайки поста си със фотография на паметника на Васил Левски в София.

Вицепрезидентът Илияна Йотова сервира цветя пред паметника на Левски в столицата. По думите ѝ заветът му за независимост остава несбъднат.

„ Свободата я имаме, само че остава въпросът за вътрешната независимост – до каква степен сме мощни, до каква степен в действителност националното дело е на първо място, по този начин както той ни завеща, до каква степен в действителност сме позволили почтени българи да ни ръководят, тъй че да бъдем равни с европейските нации. Имаме още доста какво да желаем в тази посока и още доста да работим. И в този момент всеки от нас би трябвало да направи тази равносметка “, сподели тя.

Студенти от разнообразни висши учебни заведения сервираха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София по-рано през днешния ден. Пред БНР ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки в България Даниел Парушев съобщи:

"С днешната дата е явен обстоятелството, че това е безсмъртието на Апостола и той не е единствено минало. Той е настояще, той е и бъдеще и съм благополучен от това, че макар пандемията, доста младежи има тук, студенти, и това демонстрира единствено едно - че този идеолог Васил Левски, този уредник и водач, е най-хубавият образец и за българските студенти в България и освен - и за всички младежи, което може единствено да ни радва, че той остава трайна диря в нашите мисли и визии отсега нататък ".

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен часовой от Националната гвардейска част.

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще вземат участие в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „ Левски “ и Морската градина.

В Бургас почетен часовой от Военно-морските сили ще взе участие в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще вземат участие във военния обред на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика.

В Плевен управлението на общината уважи паметта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред неговия монумент в центъра на града в 12 часа. Традиционният обред във връзка гибелта на Апостола на свободата няма да се организира заради въведените противоепидемични ограничения.

С разнообразни прояви във всяко учебно заведение се отбелязва историческото дело на Апостола. Граждани, организации и институции свеждаха глава пред паметника на Апостола през целия ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР