Пред индийския премиер Нарендра Моди на срещата на Г-20, която

...
Пред индийския премиер Нарендра Моди на срещата на Г-20, която
Коментари Харесай

Сменят името на Индия?

Пред индийския министър председател Нарендра Моди на срещата на Г-20, която протича този уикенд в Делхи, се появи табелка, на която написа " Бхарат ", а не " Индия ", което породи спекулации за възможна смяна на името на южноазиатската страна, съобщи Ройтерс.

На някои от употребяваните в Индия езици тя се назовава Бхарат, Бхарата и Хиндустан – имена на страната отпреди колониалния интервал, които публично се считат за взаимнозаменяеми. Въпреки че в публични връзки на британски език страната обичайно употребява името Индия в наименованията на длъжности, като да вземем за пример тези на президента или премиера, по-рано тази седмица в предложения за вечеря, изпратени до водачите от Г-20,  Драупади Мурму бе записана като " президентка на Бхарат ".
-->
След като откри през днешния ден срещата в Делхи, Нарендра Моди седна на мястото си на масата на водачите, като на табелката пред него написа " Бхарат " (преди на сходни табелки се е изписвало " Индия " ), а на логото на Г-20 са изписани и двете имена – " Бхарат " на хинди и " Индия " на британски.

Говорейки на хинди, езика на болшинството от хората в Индия, Моди сподели: " Бхарат посреща с добре пристигнали делегатите като ръководител на Г-20 ". Делхи посреща водачите на огромните международни стопански системи за среща в нов конгресен център във формата на раковина, наименуван " Бхарат Мандапам ".

Според някои поддръжници на името " Бхарат ", " Индия " е термин, употребен от английските колонизатори, само че съгласно историци терминът се е употребявал епохи преди началото на колониалното ръководство, отбелязва Ройтерс.

Организацията Раштрия суамсевак сангх, която е идеологически предтеча на партията на Моди Бхаратия Джаната (Индийска национална партия), постоянно е упорствала страната да се назовава Бхарат.

Съперниците на Моди споделят, че смяната в името се постанова в този момент поради новосформирания от 28 партии опозиционен съюз, наименуван " ИНДИЯ ", който ще се изправи против партията на премиера на парламентарните избори следващата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР