Преброяване на белоглавите лешояди се извърши в районите на страната,

...
Преброяване на белоглавите лешояди се извърши в районите на страната,
Коментари Харесай

Преброиха белоглавите лешояди във Врачанския Балкан

Преброяване на белоглавите лешояди се извърши в регионите на страната, които населяват тези птици. Едно от местата е Природен парк " Врачански Балкан ". Преброяването е проведено от Българското сдружение за отбрана на птиците.
" При нас изброихме в този ден 53 белоглави лешояда в целия регион, като броихме на 6 точки в парка, на територията на Природен парк " Врачански Балкан ". Денят беше много необикновен, духаше доста мощен вятър, във високите елементи беше ураганен. Много топло време, стигна до към 20 градуса тогава и птиците доста летяха, не кацаха на обичайните места ", сподели Георги Стоянов от Дружеството за отбрана на хищните птици (ДЗХП), участник в преброяването. 
В преброяването се включват представители на Природен парк " Врачански Балкан ", фондация " Екообщност ", Северозападното държавно дружество, ДЗХП.
Белоглавите лешояди образуват двойки още през зимния интервал и заемат местата за гнездене. Локализираните по места птици се смята, че са привързани към региона като гнездящи, има и зимуващи, както и млади птици. Мониторингът до момента демонстрира, че броят на тези птици в региона е 70-80.
Идеята да се прави броене на белоглавите лешояди в един ден в цялата страна е да не стане повтаряне сред обособените региони, тъй като белоглавите лешояди могат да изминат за един ден по 200-300 километра. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР