Преброени ли са дните на зеления сертификат? Този въпрос възникна

...
Преброени ли са дните на зеления сертификат? Този въпрос възникна
Коментари Харесай

Преброени ли са дните на зеления сертификат

Преброени ли са дните на зеления документ? Този въпрос породи след разнопосочното говорене на политици и специалисти. Въпросът стана изключително настоящ през вчерашния ден, когато бяха упоменати и няколко периода, сложиха се нови условия и се оспориха поети задължения. 
Още въвеждането му зеленият документ раздели обществото на две - групите „ за “ и „ срещу “ до дъно останаха непримирими . Противниците му даже направиха опит да щурмуват Народното събрание, с цел да приключат със документа и сертифициралите го. Това се случи на 12 януари, а уредник на митинга беше партия „ Възраждане “.

 БГНЕС

„ Това, което имаме сега, е един здравен фашизъм “, акцентира по време на митинга Цончо Ганев от „ Възраждане “.

Само 5 дни преди този момент Народното събрание беше гласувало зеленият документ да стане наложителен и за депутатите. Правило, което не проработи, тъй като народните представители се възползваха от правото си да не могат да бъдат спирани от никого .

„ Това е нещо, което нарушава правата на милиони българи и аз не желая да съм с нищо по-различен от тях “, разяснява водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който прикани хората „ да не извършват тези антиконституционни решения, които насаждат дискриминация и разделяне в обществото “.

 До постройката на Народното събрание беше ситуирана мобилна лаборатория за проби. Снимка: БГНЕС

„ Всичко, което досега се случва, демонстрира, че нито една от тези ограничения, които се подхващат, действително не правят никаква работа. Вирусът се популяризира без значение от това дали носите маска или не, дали имате 3 ваксини, 6 ваксини, 5 ваксини или колкото си прецените, или имате талисман под формата на зелен документ “, счита Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на Има Такъв Народ, другите съперници на документа.

За да спре ескалацията на напрежение министър председателят Кирил Петков инициира работна група, която да разисква зеления документ, имунизацията и ограниченията. Но и тя не проработи - поради спор дали съвещанията й да се излъчват онлайн в обществената мрежа.

Вчера разногласието „ за “ и „ срещу “ получи ново гориво за разпалване на пристрастеностите . Първо шпаги кръстосаха специалистите, гостуващи едновременно в утринни блокове, загрижени, само че на друго мнение.

 Снимка: БГНЕС

Съветникът на премиера по Covid въпросите проф. Радка Аргирова, началник на работната група, сложи краен период:

„ Зеленият документ за България (защото за Европа ще продължи още) ще бъде нужен, допускам, още към един месец, не повече . “

„ Не би трябвало да отпада “, безапелационен е основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Според него документът обезпечава безвредна среда . При допустими равнища на имунизация и понижени смъртност и заболеваемост, зеленият документ ще е изиграл своята роля и ще се махне, твърди Кунчев.

 Снимка: БГНЕС

Разнобоят продължи и в Народното събрание. Костадин Костадинов заяви, че в телефонен диалог е получил увещание персонално от премиера Кирил Петков , че документът ще отпадне:

„ Той сподели по някое време април, аз му споделих, че би трябвало да стане по някое време този месец. Гледам, че очевидно търсят път да се срещнем по средата – март . “

Костадинов пита и кой ще поеме отговорността за нанесените големи загуби на българските бизнесмени и жители.

Последва опровергаване от Кирил Петков:

„ Никакви задължения не са поемани от никой. Единственото нещо, което до този миг аз съм споделил за зеления документ, и това го мислим съществено, е че при високи равнища на имунизация - над 60%, или при рухване на броя на интензивните кревати на 5% от общия брой на интензивните кревати, които да са свързани с Covid, при тези два критерия, аз имам вяра, че зеленият документ би трябвало да отпадне , тъй като тогава към този момент сме отвън рецесията. “

Петков въпреки всичко изиска да чуе и мнението на работната група.

Изненадващо към настояването за унищожаване на документа се причислиха и някогашните ръководещи от ГЕРБ , негови досегашни най-яростни поддръжници. В изказване в коридорите на Народното събрание те оповестиха, че ще поддържат желанието на „ Възраждане “ да бъде сезиран Конституционният съд поради условието за зелен документ за достъп до постройките на Народното събрание. Бившият здравен министър Костадин Ангелов показа претекстовете:

Ние не сме срещу зеления документ, ние сме срещу побългарения вид за зелен документ . По този метод, когато падне зеленият документ, търговията и търсенето на подправени зелени документи ще спре. Т.е. ние ще свършим работата на Министерство на вътрешните работи. “

Чуйте другите отзиви в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР