Празнуваме Йордановден, небето се отваря за желания Две хора се

...
Празнуваме Йордановден, небето се отваря за желания Две хора се
Коментари Харесай

200 калоферци в ледената Тунджа на Богоявлениe

Празнуваме Йордановден, небето се отваря за стремежи

Две хора се извиха в ледената Тунджа тази година – първо танцуваха мъжете от Калофер, по-късно там влязоха гостите от разнообразни краища на страната.

Много съм удовлетворен, спазихме ритуала на Богоявление в Калофер в неговия достоверен тип, а и Тунджа бе замръзнала, което е знак за здрава и плодородна година, сподели кметът на Калофер Румен Стоянов незабавно откакто излезе от ледената река.

Над 200 калоферци играха тази заран на Йордановден в ледената Тунджа в Калофер фамозното Мъжко хоро. Предвождани от гайдарска група с трима тъпанджии, те танцуваха в ледената вода цели 15 минути. Веднага откакто един от мъжете улови кръста го подаде на най-малкия участник в ритуала – 7-годишният Кристиян.

Обичаят стартира още в ранни зори, когато мъжете, облечени в национални носии, от няколко къщи потеглиха съм църквата „ Свети Архангел Михаил ”. В хлама бе отслужена света литургия за Богоявлевие, а когато черквата пусна, миряните също се насочиха към Черковския мост, където се организира ритуалът.Една от групите водеше кметът на Калофер Румен Стоянов. Мъжете, които се събраха в неговия дом още нощес чакаха до ранни зори, с цел да настъпи часът на ритуала.

Калофер прелива от туристи и посетители, които пристигнаха в града още в петък вечер и чакат да настъпи паметният миг, когато мъжете навизат в ледената река.

Тази година Тунджа бе скована от пълен лед. Преди хорото да навлзе в реката, там пръв отиде тъпанджията на гайдарската група. С огромна дървена сопа той разруши леда, пълен към три сантиметра. Той напръска с вода множеството по крайбрежията на реката.

Когато многочислената мъжка група се зададе от Горния мост на Тунджа, радостни възгласи на публиката се понесоха над реката.

Тази година осъществяването на обичая бе на косъм, кметът постави доста старания той да бъде спазен в достоверния му тип, по този начин както калоферци са го съхранили в продължение на век и половина. С всяка минала година тук идват от ден на ден посетители и туристи, които влизат в реката, до момента в който мъжете танцуват. От няколко години градът кандидтства пред ЮНЕСКО Мъжкото хоро да бъде записано като едно от живите човешки съкровища. Емисари на международната организация идват да следят обичая. Техните условия са традицията да се пресъздава исъхранява в достоверния тип.

Веднага откакто калоферци излязоха от ледената Тунджа, в реката навлезе друга мощна група мъже, пристигнали от разнообразни краища на страната – те също са национални носии и тропнаха хора в леданата вода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР