Празнуваме Великден за втори път в пандемия. Хиляди вярващи останаха

...
Празнуваме Великден за втори път в пандемия. Хиляди вярващи останаха
Коментари Харесай

Великден в пандемия: Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово

Празнуваме Великден за повторно в пандемия. Хиляди вярващи останаха на открито до среднощ, с цел да чуят радостната новина за Христовото Възкресение. Тази година те бяха повече от предходната, когато коронавирусът стъпи у нас.

Днес, съгласно християнската традиция, честваме Възкресението на Сина Божий Иисус Христос на третия ден, откакто е разпнат на кръст и заровен.

Със гибелта си той поема греховете на цялото човечество, а с Възкресението си връща вярата за живот след гибелта. Хиляди извършиха храмовете в среднощ.

С вярата за по-здрави дни, с вярата, че пламъкът на свещта ще донесе светлината в домовете им, вярващи извършиха патриаршеската катедрала " Св. Ал. Невски " и пространството пред нея.

От Българската православна черква разпространиха клип по какъв начин българският патриарх Неофит получава Благодатния огън от Йерусалим. Негово светейшество не участва на службата.

Врачанският митрополит Григорий прочете одобрение на дядо Неофит и под съпровода на церемониален камбанен звън, тъкмо в среднощ, възвести Христовото Възкресение.

С парченце от Благодатния огън миряните насочиха най-силните си молебствия си към Бога.

Минути след среднощ всички вярващи със свещи в ръка обиколиха храм-паметника " Св. Александър Невски ". В скупчването доста видяха нарушаване на противоепидемичните ограничения.

Сутринта донесе нова вяра. На богослужението в храм „ Света Неделя “ се четоха фрагменти от Светото писание на разнообразни езици, с цел да се възвести по целия свят радостната новина.

Как мина празникът в храмовете в страната?

Бачковският манастир остана полупразен, а вярващите избраха да слушат службата в манастирския двор.

На втория ден на Великден по традиция беше изнесена Чудотворната икона на Света Богородица. През деня вярващите в храма бяха повече от вечерта.

За разлика от други години, тази в Рилския манастир нямаше посетители от чужбина. Въпреки това дворът на храма се извърши с вярващи.

Възкресение под намерено небе посрещнаха във Велико Търново пред Катедралния храм " Рождество на Пресвета Богородица ".

С идването на деня храмовете се извършиха с хора за службата Второ Възкресение. 1800 червени яйца и козунак зарадваха присъстващите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР