Празник без музика не може и затова Община Бургас и

...
Празник без музика не може и затова Община Бургас и
Коментари Харесай

Великолепно празнично настроение за Никулден в Бургас, Несебър и Поморие

Празник без музика не може и по тази причина Община Бургас и музикантите в града са се погрижили на бургазлии да им е радостно и празнично през целия ден. Концертите към този момент започнаха, а местата за музикални занимания са в градинката до Часовника, където последователно една след друга ще се изявяват групите „ Горещ пясък “, Lemon Bo “ и Yasen end friends.

На ул. „ Богориди “ до Археологическа експозиция на РИМ-Бургас ще свирят Бургаския духов оркестър, групите „ Euphoria ” и „ FOUR ”, а на ул. „ Александровска “ против Безистена - “Once ”, „ Cloud embraced “ и „ Stiff Bones “.



За положителното въодушевление на всички минувачи през празния ден се грижат и група „ Силует “ на площад „ Тройката “, а на площад „ Св. св. Кирил и Методий “ - ВГ „ Морски песъчинки ”, хор „ Милка Стоева “, фолклорен състав „ Трепетлика “, ДФА „ Трите пъти “, ТА „ Лукойл “, ТС „ Златен пламък “, ФТА „ Никола Гинов “, ДФТА „ Радост “, ФТА „ Атанас Манчев “. На ул. „ Александровска “ и ул. „ Милин камък “, до „ EscoBar “ и „ Papa Beer “ ще има DJ party.







А от 17.30 часа на площад „ Тройката “ ще стартира и огромният празничен Никулденски концерт, по време на който по традиция ще бъде запалени светлините на коледната елха. В него ще вземат участие обичани реализатори като Ева Найденова, Мария Мутафчиева, Стефан Илчев, Димитър Атанасов, Гергана Великова, ВА „ Фортисимо “, Дует „ Бургас “, Вокално трио Déjà vu, Група „ Горещ пясък “, Група FOUR, Група „ Силует “.

Несебър също означи Никулден с богата празнична стратегия. Всяка година градът на ЮНЕСКО отдава дълбока респект и признателност към светеца, умирител на бурите и страж на риболовци, моряци и мореплаватели

На 6-ти декември православният свят отбелязва Деня на един от най-големите християнски светии - Николай Чудотворец. Всяка година Несебър отдава дълбока респект и признателност към светеца, умирител на бурите и страж на риболовци, моряци и мореплаватели.









„ Днес честваме свети Николай Чудотворец, пазителя и кормчията, напътстващ кораба на живота ни. Той разрушава вълните пред нас и ни оказва помощ през житейските стихии. Пожелавам на всички риболовци и моряци умерено и плодородно море и дано светията да ги пази и благославя с обилие и цялостни мрежи. Благодаря на всички мои съграждани за поддръжката и съпричастността по време на светите празници, в които отваряме сърцата си за положителни каузи “ – поздрави кметът на община Несебър Николай Димитров.

Молитва към светеца и благослов за риболовците и моряците насочи отец Петър - духовник в несебърския храм „ Св. Успение Богородично “. След края на тържествената работа той хвърлиха цветни гирлянди във водите на морето в израз на респект към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Денят бе маркиран с разпределяне рибен курбан, с който Община Несебър обичайно черпи за празника.

Несебър е един от първите градове, които преди две хилядолетия одобряват християнството и неговите полезности и обичаи. Съдбата му е неразривно обвързвана с морето, което е източник на прехранване и сигурност през дългата история на града. Затова датата, на която православната черква отбелязва деня на св. Николай Чудотворец – покровителя на риболовците, е уважаван, чакан и тържествено отбелязван във всеки несебърски дом.

Ден преди Никулден посетителски център по риболовство и морско дело стана новото културно-историческо украшение на Поморие. Градът към този момент разполага с още един забавен туристически обект.

Още през април рисковата постройка на някогашната Водна кула бе напълно реновирана. Днес, с помощта на екипа на Исторически музей – Поморие, тя към този момент е превърната в хубав и забавен морски ъгъл, който ще бъде още една атракция за жителите и гостите на града. Лентата на новия обект прерязаха кметът на община Поморие Иван Алексиев, шефът на Историческия музей доктор Антон Карабашев и общинският консултант Ива Кусева.











„ Радвам се, че Община Поморие, Общински съвет – Поморие и аз като кмет съхраняваме традициите и духа на антично Анхиало, правейки по този начин, че те да бъдат вписани в днешно Поморие. За да бъде един град туристическа перла, трябват туристически атракции. А обратно във времето, за 12 години, ние сътворяваме атракции, които показват живата историческа памет. Това аз разбирам като родолюбие и любов към града си и благодаря на всички, които поставиха старания за този нов център. А ние ще продължим да пазим духа на античните анхиалци и да го предаваме на децата си! “, сподели кметът Иван Алексиев.

С голяма признателност към локалните риболовци се обърна и доктор Антон Карабашев. Той изрече благодарност към поморийците, дарили предмети и уреди за експозицията, и описа повече за работата по възкръсване на постройката. Д-р Карабашев показа още, че главната цел на напъните, които той и сътрудниците му поставят, е опазване, изследване и разпространение на културно-историческото завещание на община Поморие.

След водосвета, отслужен от протойерей Борис Георгиев, тържествената стратегия продължи с очерк на артистите Димитър и Кристиян Самоковлиеви, представящ риболуването с аламани. Музикален привет към всички сервираха възпитаници от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров ” Бургас под управлението на Анета Драгнева-Данаилова. Специални посетители на събитието бяха ветеранът водолаз Стоян Димитров, шефът на РИМ Бургас доктор Милен Николов и Емил Михов – режисьор, дизайнер и историк със забележителен принос в основаването на самобитния музей.

Само през днешния ден, в деня на откриването, бе изложено приблизително водолазно съоръжение от 30-те години на предишния век, общително предоставено от Сдружение с нестопанска цел „ Приятели на морето ” – Бургас. Като част от непрекъснатата експозиция в центъра е достоверна дървена лодка – подаяние от Георги Карталов. Изложени са още антични находки, открити в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни такъми и уреди с информация за тях. Акцент в експозицията е интерактивно холограмно показване на нощен лов на риба с аламани.

„ Да превърнем остарялата водна кула в Посетителски център по рибарско и морско дело не беше по никакъв начин лесна задача. От една страна морското дело е доста всеобхватна тематика, а въпреки това рибарството и традициите, свързани с този занаят, са толкоз антични, колкото е античен и нашият град. Типично като историци взехме решение да подходим по следния метод – да разделим пространството на 3 равнища и да представим експозициите хронологично. “, изясни уредник-историкът Любка Николова. Първият етаж е бранш „ Античност и средновековие “, вторият етаж е „ Османски интервал и ново време “, а третият етаж е „ Ново и най-ново време “.

Дейностите за възобновяване на забавната структура бяха финансирани по Договор за безплатна финансова помощ, подписан сред Община Поморие, Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При осъществяване на плана за реорганизация бяха построени панорамна площадка и механически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на разнообразни детайли, свързани с историята на града и рибарството, показани на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство.

Съществуващите наоколо до водната кула обекти, хранилища и гаражи, също бяха напълно реконструирани и ще бъдат употребявани за ателиета, някои от които ще показват историята на поморийското ДОСО (Държавна организация за подпомагане за отбраната), както и в арт кътове за забавни сувенири, приложно и изтънчено изкуство.

До 22.12.2023 година Посетителският център по риболовство и морско дело може да бъде посетен гратис. След 1 януари 2024 година екипът ще разгласи часове и условия за посещаване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР