Празнични маршрути: 7 светини на час от Пловдив Мулдавският манастир

...
Празнични маршрути: 7 светини на час от Пловдив Мулдавският манастир
Коментари Харесай

Мулдавският манастир приютявал Левски

Празнични направления: 7 светини на час от Пловдив

Мулдавският манастир „ Света Петка “ се намира в местността Четиридесетте извора, на 7 км югоизточно от Асеновград. Основан е в края на ХІV в. Ктиторски надпис над входната врата на храма свидетелства, че последното възобновяване е през 1836 година

Светата обител през днешния ден е обградена от двор, постлан с калдъръм. Съборната черква е безкуполна, каменна, с обстойно преддверие и огромна камбанария, чиито фрески са оценени като едно от висшите достижения на българската възрожденска живопис. Запазени са и до момента скъпите икони от тревненския живописец Петър Миньов.

Специално за манастирската черква Захари Зограф рисува „ Света Богородица от Кикос “ и „ Света Богородица: Живоносен източник “. Под южния портик пък са изографисани облиците на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий. На западната стена на църквата под аркадата е показана сцената „ Архангел Михаил изважда душата на богаташа “.

Манастирът е бил значимо книжовно средище за българите, защото библиотеката му е имала едни от най-ценните ръкописи за това време. Храмът играел роля и на едно от най-сигурните убежища за Васил Левски, чийто барелеф е подложен в каменния дувар пред входа на манастира.

Непосредствено до светата обител се намира остарялото аязмо с параклиса " Св. Безсребреници Козма и Дамян ", който бил построен през 1880 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР