Правят се заобиколни начини за повишаване на цените и това

...
Правят се заобиколни начини за повишаване на цените и това
Коментари Харесай

Експерт: Правят се заобиколни начини за повишаване на цените

Правят се заобиколни способи за повишение на цените и това не е почтено по отношение на хората. Всичко нараства и това е обикновено. Обикновено се потегля от цените на силата, минава се през услугите и се стига до заплатите.

Това разяснява икономистът Стоян Панчев пред Нова тв.

Инфлацията понижава, само че това не значи, че са намалели цените - те не се връщат обратно, просто понижава темпът на растеж при тях, изясни специалистът.

Има разнообразни индикации, че тази година ще забележим понижаване на инфлацията. Последната година имаме негативен растеж на паричното предложение -4%, което значи, че ще имаме спад в цените, само че евентуално ще има и криза. Повишаването на лихвите от централните банки е тъкмо за предизвикването на криза и преодоляването на цените, изясни Панчев.

Той предвижда застоялост или нулев растеж, както планува Българска народна банка за 2023 година, или даже криза. Спадът в стопанската система ще е сред 0 и -4%.

Но в случай че войната в Украйна се развихри с по-голяма скорост, или различен " черен лебед " като коронакризата, тогава ще има смяна.

По-дългосрочната му прогноза е, че инфлацията ще е по-дългосрочна, а на рецесията ще се отговори със основаването на нови пари и нова инфлация.

В частния бранш съвсем се настига инфлацията със заплатите, само че в обществения бранш се изостава съществено.

Има внезапен скок в цените на юристите, те са се справили доста добре.

Личните лекари желаят по-висока такса и е добре да им се даде опция, да се заплаща за труда им, изясни Панчев.

Като образци за заобиколен метод за повишение на цените той даде концепцията за отпадане на месечната карта за градски превоз в София и настояването на ресторантьорите да включат бакшиша в сметката, като последното било и е опит за повишение на приходите в тази промишленост - вместо да платят работодателите, хората да поемат това.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР