Правото на глас е свещено, либералите в Българя и Европа

...
Правото на глас е свещено, либералите в Българя и Европа
Коментари Харесай

Илхан Кючюк и Роман Якич: Полицейските репресии са срам за България

Правото на глас е свещено, либералите в Българя и Европа няма да позволен погазването му, декларират в публикация особено за СТАНДАРТ президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/ " Обнови Европа " и Роман Якич, началник на наблюдателната задача на ОССЕ през 2017г., президент на демократичната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN
 

, член на Европейския парламент, президент на партия АЛДЕ

, началник на наблюдателната задача на ОССЕ през 2017г., президент на демократичната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN

Полицаи влизат на разсъмване в къщата на общински ръководител на Движение за права и свободи в Разградско, с цел да го разпитват за изборите пред очите на 5-годишното му дете. Възрастни хора с ТЕЛК са принудени да отговорят на въпроси кой е подписал заявката им за гласоподаване в преносима секция и парафът техен ли е. Кандидат-депутат от Бургас три пъти в три акции за парламент би трябвало да изяснява пред Министерство на вътрешните работи за какво пропагандира, раздавайки брошури, запалки и писалки на Движение за права и свободи.

Вярвал ли е някой, че в 21 век, в европейска България още веднъж ще се приказва за дискриминация и тъпчене на човешки, цивилен и политически права? При това от страна на държавните органи, призвани да пазят правата и свободите на хората - полицията? Едва ли. Но, за жалост, случаите не са един и два. И това тревожи както България, по този начин и Европа. Защото

когато националните полицаи участваха в насилствената асимилация, принуждавайки българи да се отхвърлят от име, жанр и вяра.

Най-малко 191 пъти чиновници на Министерство на вътрешните работи са взели участие в дискриминация по време на две предизборни акции в България - за 46-о Народно събрание и за 47-о Народно събрание. Последната е съчетана и с конкуренцията за президент.

Всеки от тези случаи е документиран и предаден на европейския комисар по правораздаване Дидие Рейндерс, на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и на зам.-председателя по полезности и бистрота Вера Йоурова. Информирана бе и парламентарната асамблея на Съвета на Европа, както и членове на Европейския парламент от Група „ Обнови Европа “.

Общото сред всички 191 случая е, че последователи и гласоподаватели на демократичната партия Движение за права и свободи са разпитвани и принуждавани да подписват предупредителни протоколи, че няма да се занимават с политическа активност до изборите.

Оставяме на страна политическата глупост на проблема, в който партийни деятели, чиято активност е да приготвят структурите за вота, получават възбрана да го вършат. Все отново това им е работата. И в случай че

и активност в България, това е сигнал за съществено оттегляне от демокрацията в страната и е явен белег за рецесия на държавността.

Съсредоточаваме се върху правната страна на въпроса. Съставянето на предупредителни протоколи по член 65 от Закона за Министерството на вътрешните работи е мярка, ориентирана към лица, за които има задоволително данни и се допуска, че ще извършат закононарушение или нарушаване на публичния ред. Тоест, първото и безусловно належащо изискване е, чиновниците на Министерство на вътрешните работи да разполагат с задоволително данни, когато сформират предупредителни протоколи по отношение на изборите, на симпатизанти, членове и покровители на Движение за права и свободи.

Уви, липсва легално определение на термина „ задоволително данни “, само че по прилика с Наказателно-процесуален кодекс може да се одобри, че тези данни на Министерство на вътрешните работи за несъмнено лице, би трябвало да основават основателно съмнение, че това лице може да извърши закононарушение по отношение на изборния развой. Нещо повече, преценката, въпреки да е в огромна степен субективна, не може да е случайна, тъй като в правната доктрина се приема, че би трябвало да са налице такива и толкоз данни, които преценени в тяхната цялост, ще доведат до само вероятния извод, че може да бъде осъществено закононарушение или нарушаване на публичния ред.

Какви обаче са обстоятелствата? От над 10 000 дейности на полицията, ориентирани против битка с пазаруването на гласове, едвам във връзка с под 100 са били налични учредения за започване на досъдебно произвеждане и

Данните са на основния прокурор Иван Гешев. Те бяха показани по време на среща с наблюдателна задача на партия Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Мисията бе в България на 5 и 6 ноември 2021 година Тя бе проведена вследствие на тревожната наклонност за полицейски напън без основателна причина, обрисувана от сигналите на над 190 деятели, последователи и гласоподаватели на демократичната партия в Движение за права и свободи. Описваните от тях събития породиха съществено терзание в демократичната общественост.

Още повече, че дейностите на полицията са с неразбираемо правно съображение и са ориентирани към жителите на дребни обитаеми места и към малцинствени общности за всяване на боязън и въздържане на българските жители да вземат участие в изборна акция, провеждането на избори или практикуване на правото на избор.

Наблюдателната задача на АЛДЕ в България бе в състав Илхан Кючюк, президент на партия АЛДЕ, Адриан Васкес Лазара, ръководител на комисията по правни въпроси в Екологичен потенциал, Роман Якич, началник на наблюдателната задача на ОССЕ през 2017г., понастоящем президент на демократичната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN, Емил Киряс - вицепредседател на Либералния интернационал, Антоанета Асенова - президент на Европейската демократична юноша (LYMEC), Марина Седло, член на общински съвет в община във Франкфурт.

Още в първия ден от визитата си задачата се срещна с ръководителя на Български Хелзински комитет, Красимир Кънев, с основния прокурор Иван Гешев и с представители на неправителствени организации и гражданското общество. В диалозите стана ясно, че БХК е изпратил писмо с искане за даване на спомагателна информация и документи до Министерство на вътрешните работи. Но отговор до този миг няма. Нямаше реакция и на поканата за среща с задачата на АЛДЕ. Защо? Вицепремиерът и вътрешен министър

Бяга от диалога за върховенството на правото в България? Или просто има какво да крие?

По време на срещите на Мисията стана ясно, че дейностите на Министерство на вътрешните работи затрудняват обучаването на маргинализирани общности с не задоволително висока цифрова просветеност и самонадеяност при потреблението на само вероятните при провеждането на избори в България машини за гласоподаване. Но и че в своята целокупност, описваните дейности на полицията водят до в допълнение отчуждаване на уязвими групи от изборния развой, заради което е от особена значимост да бъдат оспорвани по надлежния вътрешно-правов ред. Защото най-смущаващи в събраните сигнали са дейностите на Министерство на вътрешните работи по отношение на хора в неравностойно състояние, доказано с ТЕЛК решение.

По време на срещата с основния прокурор Иван Гешев бе конкретизирано, че наказателно произвеждане следва да бъде формирано от прокурор, в случай че действието има наложителен темперамент, като при положение на осъществяване на дейности от полицията по неотложната процедура, прокуратурата следва да бъде известена в границите на 24 ч. Много от осъществените дейности обаче са по реда на Закона за Министерство на вътрешните работи и имат административен темперамент, заради което

Налице са и голям брой стартирани наказателно-процесуални дейности, по които обаче няма задоволително данни за осъществени закононарушения.

Наблюдателната задача на АЛДЕ се срещна и с представители на Фондация " Глас ", които акцентираха усложненията пред реализираната от организациите в отбрана на ЛГБТИ общността работа, наблягайки потребността от законодателна смяна във връзка с регламентиране на закононарушения от ненавист, ориентирани против уязвими групи, както и от осъществяване на образования за повече чувствителност от страна на полицията и стартирана петиция в тази тенденция. По време на срещата с представители на ромската общественост в квартал Факултета в столицата пък бяха изразени опасения от страна на общността по отношение на наситено наличие на жандармерия, без да са налице справедливи аргументи за това.

Във втория ден от визитата си делегацията на АЛДЕ беседва с политически деятели, които свидетелстват за полицейски репресии. Хората споделиха, че те и фамилиите им се усещат уплашени от дейностите на полицията, като бяха показани голям брой случаи на реализиране на претършуване и обиск на жилища, търговски обекти и транспортни средства, изземане на регистърни тетрадки на търговски обекти, неведнъж приучване за пояснения или сключване на протоколи в районни полицейски ръководства, арестувания до 24 ч., с повтарящият се детайл на показност, липса на предоставена заповед за обиск, липса на открити незаконни движимости и при повтаряща се липса на съществуване на обосновано от чиновниците на полицията правно съображение, вън от оповестеното от тях съществуване на сигнал.Гражданите изрично обявиха, че акциите са ориентирани единствено към гласоподаватели на Движение за права и свободи. Случаи на полицейски акции, акумулиращи систематичното чувство за наказателен напън бяха докладвани във връзка с областите Кърджали, Бургас и Плевен. Предупреждения са издадени и за реализирането на комерсиална активност на жители и предоставяни от техни търговски обекти хранителни артикули „ на вересия “, или на даване на безплатен самун в границите на нормалната мюсюлманска традиция

Купуването на гласове е камшик за демокрацията. Движение за права и свободи 30 години се бори с това порочно събитие. Но ограничението на главното право на гласоподавателите - правото да гласоподават, е не по-малко за демокрацията събитие. Българската Конституция и европейското законодателство постановяват, че всеки има право на глас, всеки има право на политическа активност. И в случай че усеща, че тези негови права са нарушени, може да потърси правдивост и пред българските, и пред европейските институции.

Разпространяването на брошури и писалки по време на акция не трябва да се бърка с пазаруването и продаването на гласове, обявиха по време на брифинга на Мисията на АЛДЕ в България. Представители на делегацията подчертаха, че провеждането на акция в кафенета и магазинчета не опонира на правилата за осъществяване на пропаганда и дадоха образци, че в редица страни се употребяват сходни способи по време на акция.Наблюдателите обявиха още, че

По думите им няма друга европейска страна, която да проблематизира потреблението на различен език с изключение на формалния за послания по време на предизборна акция. И показаха терзанието си от полицейските следствия, които някои от хората в България усещат като напън по отношение на волята им.

Още със основаването си демократичната партия Движение за права и свободи е призвана да пази правата и свободите на българите. И няма да замълчи, когато те се погазват. Правата на българските гласоподаватели ще бъдат предпазени по всевъзможен начин на закона, в това число в случай че се постанова и в Международния съд по правата на индивида.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР