Православната църква почита на 10 февруари паметта на Св. Харалампий

...
Православната църква почита на 10 февруари паметта на Св. Харалампий
Коментари Харесай

Свети Харалампий закриля пчеларите, освещават меда в църква

Православната черква уважава на 10 февруари паметта на Св. Харалампий Чудотворец, свещеник Магнезийски. Празникът в българската национална традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, откакто зимата си е отишла със Св. Атанас.

Св вмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, в епохата на жестоки гонения против християните. Той бил доста правоверен и още приживе посочил своята святост, разпространявайки Божието слово. Не след дълго станал свещеник. В края на своя живот бил подложен на жестоки мъчения от римския император Септимий Север, с цел да се откаже от Христовата религия. Той оставал хладнокръвен, а вярата му лекувала всичките рани и всяка заран те зараствали по чудноват метод. На 113 години умрял, преди да бъде посечен от меча.

Паметта на Св. Харалампий изключително се уважава от нашия народ, както поради молитвеното му покровителство пред Бог за заболели, страдащи духовно и телесно, по този начин и като покровител на пчеларите и проводник на Божията берекет над пчелния мед.

На този празник не се прави никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне заболяванията. Само дамите месели ритуален самун с орнаменти кръст, няколко пъпки (чумата), и по края на питата - венец, знак на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветлен на специфична празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като лек до следващата година.

На днешния ден се прави и освещаване на меда. Всеки, който желае да има мед за лек или просто блажен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР