Православната църква почита днес св. мъченица Марина.Тя много искала да

...
Православната църква почита днес св. мъченица Марина.Тя много искала да
Коментари Харесай

Черпят 7 чудни имена. Закриля ги светица, гонена от баща си

Православната черква уважава през днешния ден св. мъченица Марина.

Тя доста желала да получи свето кръщение, само че нямало духовник в покрайнините, който да извърши тайнството, а римското ръководство грубо преследвало християните. Пръв неин гонител станал татко й.
-->
16-годишната госпожица срещнала шефа на източните провинции Олимврий и самоуверено му изповядвала вярата си, поради което била подложена на ужасни изтезания. Хвърлили я вързана в каца с вода.

Тя почнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде мечтаното от нея свето кръщение. Оковите се раздрали, а мъченицата възхвалявала Бог, преди да бъде убита.

В българската национална традиция света Марина се смята за сестра на свети Илия, стопанин на небето, гръмотевиците и дъждовете. Често пъти, когато хората изграждали параклис в чест на единия от тях, близо до него строели параклис и в чест на другия. Дори празниците, на които се празнуват са близки – празникът на света Марина е на 17 юли (третият от Горещниците), а този на свети Илия – на 20 юли (Илинден). Света Марина не казвала на брат си по кое време му се пада празникът, тъй като той чествал като пращал на земята проливни дъждове и гръмотевици.

На днешния ден честват: Марина, Маринка, Марин, Маринчо, Маринко, Маринела, Маринета и производните им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР