Православната църква почита днес паметта на Свети Антоний Велики, смятан

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Антоний Велики, смятан
Коментари Харесай

Антоновден е - празнува се, за се предпазим от болести

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Антоний Велики, считан за един от основоположниците на монашеството в християнския свят. В Египет светецът основава първия манастир в света, непокътнат и до през днешния ден.

На 20-годишна възраст свети Антоний Велики останал сирак и наследил грижите за сестра си и огромно благосъстояние.

След като чува в храма евангелския текст, в който Христос споделя на богатия юноша " едно не ти доближава, с цел да си спасиш душата - раздай парцела си, па ела след мене ", той раздава своето имущество и стартира монашески живот. Това споделя отец Антоний Милушев, духовник в патриаршеската катедрала Свети Александър Невски, представен от БНР.

" Той е образец какво би трябвало да направи човек, с цел да избави душата си ".

След дълги години на самоограничение светецът постигнал нравствен мир и се трансформирал в нравствен татко на десетки отшелници, които се събирали при него, с цел да слушат мъдрите му беседи.

" Това е началото на общежителния отшелнически живот ", добави отец Антоний Милушев.

На 104-годишна възраст влезнал в открита дискусия с еретиците и ги победил. Хората вечно свързали името на светеца с християнската вяра. На идната година свети Антоний умрял и бил заровен на скрито място. По-късно мощите му били тържествено пренесени във Виена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР