Православната църква днес отбелязва Въведение Богородично - празник, посветен на

...
Православната църква днес отбелязва Въведение Богородично - празник, посветен на
Коментари Харесай

Денят на християнското семейство - традиции и обичаи

Православната черква през днешния ден отбелязва Въведение Богородично - празник, отдаден на християнското семейство и на християнската юноша.

На този ден, когато Мария навършила 3 години, родителите й тържествено я въвели  в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. И по този начин изпълнили заричане, което са дали преди зачеването й. Тя била оставена на първото ходило пред храма - за изненада на всички неподдържана от никого се изкачила сама по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Там първосвещеникът Захария я посрещнал и я въвел в Светая Святих. Когато достигнала избраната възраст, в която девойките излизат от храма, с цел да се омъжат, тя била предадена на Йосиф, който оттук насетне трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като независим празник през 715 г. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол черква, отдадена на Въведение Богородично.

На този ден вярващите одобряват Свето причестяване, а с него и нови сили за нравствен напредък и битка със злото - в себе си и в света.

В България с решение на Светия Синод от 1929 година този празник се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната юноша. Този празник припомня на родителите и учителите, че би трябвало да възпитават децата в благочестие и религия, в смирение към родителите си и непорочност на нравите.

Традициите казват още, че след черква, фамилията се събира към масата на чаша вино, топла питка и вкусна манджа. Така се празнува хубавичко връзка посред всички, а масата се оставя неразтребена, с цел да пристигна Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според националните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през идната година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото-сухо, в случай че вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата. 

 
5 манастира, които можете да посетите в празничните дни

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР