Православната ни църква почита днес Възнесение Господне. Празникът се отбелязва

...
Православната ни църква почита днес Възнесение Господне. Празникът се отбелязва
Коментари Харесай

На Спасовден гадаем дали годината ще е богата

Православната ни черква уважава през днешния ден Възнесение Господне. Празникът се отбелязва постоянно в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден. Според Новия завет след възкресението си Исус Христос останал на Земята, с цел да проповядва своето обучение и да беседва с апостолите, движейки се сред тях като богочовек. 

На 40-тия ден, съпроводен от апостолите си и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския рид до Ерусалим, и оттова, пред очите на всички, се въздигнал в небесата. С възнесението Си Исус приключил делото на спасението.
-->
Българският народ назовава празника Спасовден, Денят на Спасителя. В събота след Спасовден е една от трите огромни задушници, наричана “Черешова задушница ”.

Според националния календар на Спасовден се вика дъждът, като се обикалят нивите и ливадите и се пеят обредни песни. Вярва се, че в случай че вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата - изобилна. Денят се свързва и с култа към мъртвите. Вярва се, че душите им били “разпуснати ” на Велики четвъртък и са се “прибирали ” на Спасовден.

Спасовден е професионален празник на хлебари, водачи и цветари. Имен ден честват Спас, Спаска, Спасена и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР