Правните въпроси, свързани с ваксинацията срещу COVID-19, създават допълнителни трудности

...
Правните въпроси, свързани с ваксинацията срещу COVID-19, създават допълнителни трудности
Коментари Харесай

Ваксинацията на бежанците се сблъсква с юридически предизвикателства

Правните въпроси, свързани с имунизацията против COVID-19, основават спомагателни компликации за здравните управляващи, наред с другите фактори като забавянето на доставките с ваксини поради индустриални проблеми, рестриктивните мерки за износа, бюрокрацията, както и съмненията измежду обществеността, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според чиновници и вътрешни документи от Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ), представени от Ройтерс, десетки милиони мигранти по света може да бъдат лишени от опцията да получат ваксини против COVID-19 от интернационалната стратегия КОВАКС, защото водещи фармацевтични компании се опасяват от правните опасности, свързани с нездравословни странични резултати от препаратите.

В страните с ниски приходи едвам към 7 % от хората са получили най-малко една доза, а роля в това отношение играе и запасяването на богатите страни с ваксини.

Организация на обединените нации споделя, че доста от производителите на ваксини против КОВИД-19 изискват от страните да ги обезщетяват по отношение на възможни негативни последствия от медикаментите. Там, където обаче държавните управления нямат надзор, това не е допустимо да стане.

Тези правни паники засягат хора, които не попадат в обсега на националните имунизационни стратегии - като разселените вследствие на рецесиите в Мианма, Афганистан и Етиопия.

КОВАКС сътвори Хуманитарен буфер за бежанците, мигрантите и претендентите за леговище, както и за потърпевшите от естествени бедствия или други събития, които ги слагат в неспособност да получат държавна помощ. Този буфер съставлява запас от ваксини за крайни случаи и е планувано да се ръководи от филантропични организации. Той обаче не има механизъм за даване на компенсации.

ГАВИ, който ръководи КОВАКС дружно със Световната здравна организация (СЗО), споделя, че когато някой, който кандидатства за ваксинни дози, а това са основно неправителствени организации, не може да понесе правните опасности, тогава е допустимо да се създадат доставки от запаса единствено в случай че производителите на имунизациите одобряват да носят отговорност.

Компаниите, които са подготвени да създадат това при тези условия, доставят единствено дребна част от имунизациите за КОВАКС, съгласно осведомени с въпроса хора и документи от ГАВИ. В документите се показва, че в случай че всички компании не одобряват да носят правна отговорност, " достъпът до ваксини за някои групи население ще остане предизвикателство ". По думите на представител на ГАВИ нежеланието на производители на ваксини да понесат правните опасности е " съществено затруднение " за опитите за обезпечаване на ваксини за буфера. През септември основният изпълнителен шеф на ГАВИ Сет Бъркли насочи апел към фармацевтичните компании да се откажат от своите условия за обезщетения за претърпени вреди.

Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (МФФПА) съобщи, че " никоя компания не е отказала да обмисли " въпроса за поемането на правните опасности, само че когато става дума за дози, доставяни от буфера, някои компании считат, че не могат да създадат това, без да са изцяло наясно къде и по какъв начин ще бъдат прилагани имунизациите.

Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации (ЕФФИА) сподели, че би било мъчно да се прави непрекъснато наблюдаване за сигурност по отношение на имунизациите в бежанските лагери, а снабдяването съставлява огромно предизвикателство от логистична позиция и не е уместно за всички типове препарати.

Засега няма изключително информация за правосъдни дейности по отношение на имунизациите против КОВИД-19. Но исковете по стратегии за извънсъдебни компенсации са едно от измеренията на правния риск. Подобна стратегия в Съединени американски щати досега не е изплатила никакви суми, демонстрират публично налични данни. СЗО сподели, че нищо не е изплащано и от основана от нея стратегия за страни с по-ниски приходи. Данни от Дания, Германия, Норвегия и Швейцария демонстрират, че в Европа до момента има малцина присъдени компенсации, чиито размери не се разкриват, означи Ройтерс.

Според ЕФФИА юридическите терзания на производителите на ваксини се коренят в невижданата експедитивност на напъните за създаване на препаратите. При естествени условия производителите вършат застраховка, която покрива отговорността за възможни нездравословни резултати от имунизациите. Но при обстановката с ковид се наложи медикаментите да бъдат създадени толкоз бързо, че някои странични резултати се появяват, откакто хората се имунизират.

Много страни и интернационалните организации основават стратегии за компенсации, с цел да компенсират жертвите и да избегнат продължителни правосъдни процедури. В Съединени американски щати задействаното от държавното управление законодателство за изключителните обстановки дава юридически имунитет на фармацевтичните компании във връзка със странични резултати от техните ваксини против КОВИД-19, употребявани на американска територия, като единственото допускано изключение е в случаи на " съзнателно неприятно държание ".

Миналата година компанията " Пфайзер " беше упрекната, че е изнудвала Бразилия по отношение на претенции да бъде предпазена от вероятни правосъдни искове поради възможни странични резултати от нейната ваксина против КОВИД-19. Изтекло в общественото пространство съглашение за доставка на ваксинни дози от " Пфайзер " за Бразилия разкри съществуването на клаузи за даване на отбрана на компанията от правни дейности при положение на съществени странични резултати, заяви в. " Гардиън ".

Според Бюрото за проверяваща публицистика, основано в Лондон, " Пфайзер " е поискала от страни в Южна Америка да дават гаранции за покриване на вреди от възможни правосъдни каузи. Бюрото заяви, че фармацевтичната компания е поискала от Бразилия и Аржентина да дават свои суверенни активи като гаранция, а също да основат гаранционен фонд с пари, импортирани в задгранична банкова сметка.

Активисти разкритикуваха компанията, че показва държание, от което може да се допусна, че повече се интересува да резервира облагите си, в сравнение с да отбрани хората.

" Пфайзер " съобщи, че не се е намесвала в " дипломатически, военни или културно значими активи на никоя страна ". Говорител на компанията означи, че клаузите за обезщетения за вреди са нормална процедура в изключителни здравни обстановки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР