Правната комисия в парламента отложи разискванията по шест законопроекта за

...
Правната комисия в парламента отложи разискванията по шест законопроекта за
Коментари Харесай

По идея на ГЕРБ парламентът отложи обсъждането на механизма за разследване на главния прокурор

Правната комисия в Народното събрание отсрочи разискванията по шест законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, в това число и предлагането за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор. След шестчасово съвещание дебатите и гласуването бяха отсрочени за 19 февруари.

Механизмът за надзор на основния прокурор е част от уговорките, заложени като изискване в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) на България. Той беше заложен при редакциите на Плана от страна на служебните държавни управления на Румен Радев и постоянния кабинет на К ирил Петков . Последните оферти за промени, свързани с ПВУ, бяха на.

Предложението за отсрочване беше направено от ръководителя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ и беше подкрепено от 16 народни представители, а шестима бяха срещу. Чолаков аргументира настояването си с нужда за основаване на работна група, която отговори на заложените по време на дебата въпроси, както и настояването на основния прокурор Иван Гешев да бъде изслушан по въпроса от депутатите.

„ Нямаме желание да саботираме или да бавим процеса, само че бяха дадени нелоши хрумвания. Нека обсъдим още няколко дни “, сподели Чолаков.

Предложението пристигна откакто в продължение на шест часа депутатите изслушваха представители на прокуратурата, Висшия правосъден съвет, адвокатурата и цивилен организации.

Трима от депутатите, които бяха срещу – Милен Матеев, Мирослав Иванов от „ Продължаваме промяната “ и Надежда Йорданова от „ Демократична България “ споделиха, че отлагането не е нужно, тъй като по време на съвещанието са били изслушани заместниците на Иван Гешев, а неговата позиция е можела да бъде показана и в писмен тип.

Те припомниха и, с които бяха върнати хартиените бюлетини, както и че тогава не е имало проблем съвещанието да продължи съвсем цяло денонощие.

Един от заместниците на Гешев – Борислав Сарафов сподели пред депутатите, че актуалните оферти за законови промени са „ открит опит за преодоляване на правосъдната система и за премахване на основния прокурор и представителите на двете висши съдилища “. Сарафов сподели още, че при положение, че измененията бъдат признати, прокуратурата ще сезира Конституционния съд.

Народните представители не престават да отсрочват или отхвърлят основни промени, свързани със правосъдната система, които бавят осъществяването на ПВУ. В последния работен ден преди празниците депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " отложиха гласуването за промяната на Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

По-рано народните представители отхвърлиха и измененията, които предвиждаха отбрана на хората, които подават сигнали за нарушавания. Това включва и сигналите за корупция.

В последните дни народните представители все по-често разискват и опита уговорките на България по ПВУ да бъдат предоговорени с Европейски Съюз. Най-често се загатват промени в глава „ енергетика “, които касаят работата на въглищните централи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР