Правителството взе решение за рязко увеличение на основните месечни заплати

...
Правителството взе решение за рязко увеличение на основните месечни заплати
Коментари Харесай

Рязък скок на заплатите на шефове на политическите кабинети

Правителството взе решение за внезапно нарастване на главните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политическите кабинети на премиера, вицепремиерите и на министрите. Ръстът ще варира сред 700 и 1500 лева и " по този метод ще се поддържа избрана подчиненост на възнагражденията в подтекста на спецификата на функционалностите им ", заяви пресслужбата на Министерския съвет след съвещанието му в сряда.

Не са дадени планове какъв брой ще коства на бюджета нарастването. Посочено е единствено, че средствата ще се обезпечават в границите на одобрените разноски за личен състав по съответните бюджети на ведомствата.

Най-високата съществена заплата ще получава началникът на кабинета на премиера – 3628 лева месечно. Заместник-министрите и началниците на политическите кабинети на вицепремиерите ще се разписват против 3427 лева месечно, а началниците на кабинетите на министрите против 3225 лева на месец, демонстрират изчисленията на Mediapool, направени въз основата на оповестената методика*.

Промяна на разпоредбите

Увеличението на заплатите на зам.-министрите и на началниците на политическите кабинети става въз основа на промяна на методиката за изчисляването им.

До момента те се определяха по държавно разпореждане от 2010 година за заплатите в бюджетните организации. Позициите им дават отговор на несъмнено минимално и оптимално равнище и степен в държавната администрация, чието възнаграждение е несъмнено в обособена Наредба за заплатите на чиновниците в държавната администрация.

Сега държавното управление трансформира разпоредбите и отсега нататък главните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се дефинират като % от главната заплата на министър.

Така заплатата на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър ръководителите ще бъде 85 на 100 от възнаграждението на министър. На началника на кабинета на премиера размерът на заплата ще е 90 на 100, а на началниците на кабинетите на министрите – 80 на 100.

Заплатата на един министър е с 30 на 100 по-висока от главната заплата на народен представител, която пък се равнява на 3 междинни брутни заплати в публичния бранш за последния месец от тримесечието.

Публикуваните данни на Национален статистически институт демонстрират, че за юни междинната заплата в публичния бранш е била 1034 лева Това значи, че главната заплата на един министър е 4032 лева

Така началникът на кабинета на премиера ще получава 90% от 4032 лева или 3628 лева Досега оптималното му заплащане за тази позиция е било 2800 лева, а минималното 1200 лева

Заместник-министрите и началниците на политическите кабинети на вицепремиерите ще получават 85% от 4032 лева или 3427 лева До момента оптималното им заплащане за тази позиция е било 2700 лева, а минималното 1000 лева

Началниците на политическите кабинети на министрите пък ще взимат 80% от главната заплата на министрите или 3225 лева все още. Досега те са получавали сред 800 лева (минимално) и 2600 лева.(максимално).

Към тези хонорари би трябвало да се прибавят и бонусите, които получават на всяко тримесечие, които приблизително са към още една заплата. Отделно някои зам.-министри са ръководители на ръководещите органи на оперативни стратегии и по тази линия най-вероятно също получават възнаграждение.

Премахват се огромните разлики сред министерствата

Именно огромната диспропорционалност сред заплатите на зам.-министрите и началниците на политическите кабинети в другите министерства е била водеща да се премине към смяна на методиката. Сега най-малко всички ще получават идентична съществена месечна заплата, отвън спомагателните тласъци, разясниха импровизирано държавни източници пред Mediapool.

До в този момент да вземем за пример в така наречен " нискобюджетни " министерства, като спорта и културата, зам.-министрите и началниците на политическите кабинети на министрите, не са взимали оптималния таван. В други министерства също не са взимали оптималните ставки.

Така главните заплати на зам.-министрите са били относително ниски – към 1900 – 2100 лева на фона на отговорностите им и затова се е наложило методиката да бъде изменена.

Най-висока е заплатата на президента, следвана от тази на премиера

Без смяна остават заплатите на президент, министър председател, министри и депутати.

Най-висока е главната заплата на президента – 6204 лева Тя се равнява на две депутатски, които пък се дефинират като се утрои междинната заплата за публичния бранш за последния месец от последното тримесечие, което все още е 3102 лева Отделно те получават клас за прослужено време, който е по 1.6% за всяка година трудов стаж.

Възнаграждението на премиера пък се пресмята като към заплатата на депутатите се добави още 55% от сумата. Така главното заплащане на министър-председателя сега е 4808 лева

През лятото на предходната година Борисов сподели, че заплатата му би трябвало да бъде най-малко 10 000 лева, поради отговорността, която носи и поради това, че всичко рано или късно " опира до него ".

" За мен ръководствата и постовете, които съм заемал, са били идея. Няма министър председател, няма служби в света да нямам техните награди или да не ме цитират при интервенции. Всяко нещо в тази страна опира в един миг до мен, за което 4000 лв. е заплатата. Поне 10 000 лв., най-малко. Това е почитание към труда. Но, естествено, че ние нито можем да предложим такова нещо, нито ще го предложа. ", сподели Борисов пред бТВ през юли 2016 година предизвикан от коментар на Георги Кадиев.

* Забележка: Министерският съвет в никакъв случай не е предоставял информация какъв брой тъкмо получават служителите и нормално предлагат на публицистите сами да създадат изчисленията въз основа на утвърдените правила

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР