Правителството увеличи акционерното участие на държавата в капитала на София

...
Правителството увеличи акционерното участие на държавата в капитала на София
Коментари Харесай

Суперкомпютърът в София тех парк ще глътне 4 млн. лв. за година

Правителството усили акционерното присъединяване на страната в капитала на „ София Тех Парк ” АД. С решението се дава единодушие страната да усили акционерното си участие чрез парична вноска на обща стойност 3.812 млн. лева. Средствата са планувани за поддръжката на добития през 2020 година суперкомпютър.

България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са осемте страни, в които ще бъдат ситуирани центровете за европейски суперкомпютри на международно равнищe.Инвестицията на страните членки, дружно със средствата от Европейски Съюз, е в размер на 840 милиона евро. Проектът планува взаимно финансиране на плана със средства от бюджета на Европейски Съюз, от страните членки и с частни вложения. Средствата от европейския бюджет ще бъдат 486 млн. евро до края на 2026 година, като страните, които демонстрират интерес, ще би трябвало да обезпечат еквивалентна сума.

Конкретно в България, суперкомпютърът е финансиран от бюджета и с европейски средства, като общата инвестиция възлиза на 11.5 милиона евро.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да поддържа редица научноизследователски и иновационни действия, да подтиква индустрията, основана на потреблението на технологии за преструване, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде употребен в доста приложни области за потребностите на огромен брой обществени и частни консуматори, в това число дребни и междинни предприятия на българско, районно и европейско равнище.

Системата ще бъде усъвършенствана да работи в голям брой научни области, в това число биоинформатика, фармация, молекулярна динамичност и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, битката с климатичните промени и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР