Правителството трябва да обсъди днес актуализацията на бюджета за 2022

...
Правителството трябва да обсъди днес актуализацията на бюджета за 2022
Коментари Харесай

Тежък ден за коалицията и спор за бюджета, какви са изгледите

Правителството би трябвало да разиска през днешния ден актуализацията на бюджета за 2022 година.

Най-голямото разходно перо са пенсиите, които би трябвало да бъдат обновени от 1 юли с 10% и по-късно преизчислени от 1 октомври. 720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври, удостовери вицепремиерът Асен Василев.

Индексирането на пенсиите и преизчисляването им през октомври, както и по-високи заплати в част от министерствата против оптимизация на личния състав са измежду заложени ограничения, въпреки и съдружните сътрудници да не са уверени към това дали става дума за действителни промени. Увеличение на заплатите в обществения бранш на калпак няма да има, безапелационен е Василев.

Управляващите се събират и на съдружен съвет, с цел да опитат да реализират единодушие за параметрите на актуализацията на бюджета. Срещата в лидерски формат трябваше да се организира през вчерашния ден, само че поради разминаване сред финансистите на обособените обединения беше отсрочена с ден.

На извършения във вторник финансов експертен съвет на партиите от ръководещата коалиция до съгласие не се стигна. От "Има подобен народ " подлагаха на критика неналичието на промени в плана за актуализация на бюджета, "Демократична България " внесоха нови оферти - за създаване на детски градини и за вдишване от страна на страната на половината от цената на картите за градски превоз. "Продължаваме смяната " упорстват сред първо и второ четене да няма промени, с цел да може актуализацията да бъде призната в период.

Тази вечер водачите ще се опитат да намерят компромисните решения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР