Правителството ще започне процедура по изготвяне на позиция на България

...
Правителството ще започне процедура по изготвяне на позиция на България
Коментари Харесай

Правителството подготвя позиция в подкрепа на Унгария в ЕС

Правителството ще стартира процедура по правене на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не поддържа предлагането на Европейския парламент към Съвета на Европейски Съюз за започване на процедура против Унгария по член 7 от контракта за Европейския съюз. Това оповестиха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов на брифинг след днешното съвещание на кабинета.

Предложението, което касае позицията на България във връзка с налагане на наказания против Унгария, бе импортирано в Министерски съвет от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти ", дружно с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов, и министър Нено Димов.

"Санкциите против Унгария са наложени заради нейната твърда политика против незаконните мигранти. Подобно решение е прокарано безусловно преднамерено, по безусловно идеологическо аргументи и без да се регистрира гласът на въздържалите се. Това е нарушаване на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Подобни тежки наказания биха могли да се стоварят както върху Полша, по този начин и против България ", разяснява Каракачанов.

Според него всяка една страна има суверенно право да трансформира своето законодателство и да организира политика а в случай че това не се харесва на една ли друга парламентарна група в Европейския парламент, това си е техен проблем, а не е проблем на суверенната страна.

Валери Симеонов разяснява, че едно такова решение задължава всяка една страна да изрази своята позиция. Според него неолибералният състав на Европейския парламент към сегашния миг ще бъде съществено сменен във влизането на по-широк набор от патриотични и националистически партии при идните евроизбори.

Министърът на околната среда Нено Димов бе безапелационен, че всички страни имаме сходни проблеми и сме лесна цел за такива наказания, само че дружно бихме могли да отстояваме сходни проблеми, в границите на огромното европейско семейство.

На 12 септември Европейският парламент реши да задейства наказателна процедура против Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в Европейски Съюз. Докладът бе направен и показан от евродепутата Джудит Сарджентини. В документа той уточни образци за нарушение на Конституцията, изборната система, независимостта на правосъдната власт, корупцията, спорове на ползи и правата на бежанците. Процедурата по член 7 се употребява извънредно рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 година против Полша по самодейност на Европейската комисия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР