Правителството ще изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители.

...
Правителството ще изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители.
Коментари Харесай

Още тази седмица държавата изкупува 1.5 млн. т зърно

Правителството ще изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители. Това количество ще е задоволително да се ресурси страната със зърно до годишна продукция 2023 година Това съобщи по време на блиц контрола в парламенат министър председателят Кирил Петков. Заради рецесията в Украйна продоволствието на България е огромен приоритет на българското държавно управление, уточни Петков.

Още тази седмица държавното управление ще стартира с покупката на зърно по пазарни цени. Ще бъдат изкупени количества хлебна и фуражна пшеница.

Премиерът отхвърли да е забраняван износа на пшеница. Той уточни, че вчера кораби със зърно са напускали пристанищата ни. Забавянето на корабите е било поради инспекции на митническата администрация. Прави се разбор на пшеницата, успокои Кирил Петков.

Няма проблем с доставките на нефт за бургаската рафинения и оттова за снабдяването на вътрешния пазар с горива, заяви още министър председателят Кирил Петков на депутатски питания в Народното събрание.

Петков изясни, че сдруженията на " Лукойл " в България от лятото на 2021 година са благосъстоятелност на швейцарската компания Litasco, по тази причина не попадат под съветските наказания.

Премиерът към този момент е имал диалози с " Лукойл България " за изясняване по какъв начин се образува цената на горивата, които компанията продава на търговците на дребно у нас. Както стана известно, съветският суров петрол " Урал " се търгува с огромна отстъпка в сравение с петрола вид " Брент " и американския недопечен нефт, чиито цени фрапантно скочиха на борсата от началото на войната в Украйна.

" В горивата на бургаската рафинерия нефт " Урал " заема 60%. Поискахме цените на едро на горивата да бъдат фактически функционалност на микса от инвестиции нефт. От " Лукойл България " ни споделиха, че цената се образува от швейцарската  Litasco ", изясни Кирил Петков. Той е сложил въпросът цената на горивата на едро да не отразяват автотично растежа на петрола на интернационалните тържища, тъй като сред преработката и продажбата има към 7 дни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР