Правителството работи и ще работи по важните приоритети - повишаване

...
Правителството работи и ще работи по важните приоритети - повишаване
Коментари Харесай

Равносметката преди ротацията: Кой ще запази поста си и как продължава работата на кабинета

Правителството работи и ще работи по значимите цели - повишение на приходите, основаване на устойчива бизнес среда, усилване на сигурността на страната и одобряване на позицията ни в интернационалните връзки, до момента в който бъде определено идващото държавно управление, съобщи Денков при започване на съвещанието на Министерски съвет. 

Ето какво споделиха пред публицистите и министрите в оставка.

Асен Василев: Очаквам дребни смени в кабинета, нямаме време за дълги договаряния

Моите персонални упования са за напълно дребни смени в кабинета. Няма квоти, сподели министърът на финансите в оставка. Василев разгласи, че чака най-много две-три промени в кабинета.

По думите му оставката на премиера Николай Денков, която той подава в Народното събрание през вчерашния ден, а през днешния ден депутатите гласоподаваха в пленарната зала, е спазено заричане.

" С госпожа Мария Габриел имаме планувани диалози за петък, събота и неделя. Надяваме се да успеем в този порядък да реализираме единодушие ", сподели Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той разяснява, че е имал диалози както с премиера в оставка Николай Денков, по този начин и с вицепремиера в оставка Мария Габриел.

" Министерството на финансите си е изпълнило безусловно всички ограничения, които са заложени в програмата. Единствената неизпълнена мярка е второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, само че там неизпълнението е, тъй като от февруари месец отлежават пътната карта и разпоредбите за избор на антикорупционната комисия. Парламентът би трябвало да ги гласоподава, с цел да можем да приключим процеса по второто заплащане ", сподели Василев.

Според него няма време за дълги договаряния сред първите две политически обединения.

Попитан за коментар по отношение на рецензиите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, отправени към него, Асен Василев отговори: " Не бих коментирал господин Борисов, би трябвало него да питате. Що се отнася до рецензии, свързани с това по какъв начин се назначават хора, има си институционален ред ".

На въпрос дали самият той ще е част от кабинета след идната ротация, Василев съобщи, че това ще зависи от Народното събрание.

Тодор Тагарев още не знае дали ще остане на поста боен министър

Оценки още не сме получили. Имах една среща с госпожа Габриел, тя изиска да ѝ изпратим информация по избрани въпроси, което сме създали, съобщи Тагарев в отговор на въпрос на публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

Попитан и за офанзивите към него от страна на сътрудниците в ръководството, Тагарев сподели: " Тях би трябвало да ги питате. Това с БТР-те и ръкавиците е безусловно несериозно. "

Министър Тагарев добави, че е претръпнал към офанзивите от първия ден, откогато е министър.

На въпрос остава ли министър след ротацията той отговори, че не може да каже. " Каквото решат политически партии ", добави той и съобщи, че не е част от тези процеси.

Тодор Тагарев сподели още, че няма напрежение в кабинета.

Вчера министър председателят Николай Денков подаде оставка на кабинета, която през днешния ден Народното събрание одобри. С приемането на оставката се открива избраната конституционна процедура, съгласно която президентът, след съвещания с парламентарните групи, разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление.

Димитър Илиев: Вършим си добре работата, всеки има право да подлага на критика

Спортният министър в оставка коментира също рецензиите към неговата работа, отправени от страна на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, както и отговори на журналистически въпроси дали чака да остане в състава на бъдещия кабинет.

" Виждаме рецензии и към други министри. Докато не стане ясно какъв ще е съставът на новото държавно управление, ние ще работим по метода, по който сме го правили и до момента ", съобщи Илиев.

Милена Стойчева: Пътуванията и командировките ми в чужбина даже не са били задоволителни

Пътуванията и командировките ми в чужбина даже не са били задоволителни за реализирането на амбициозната стратегия. Ако не го създадем в този момент, изгубваме всички благоприятни условия, съобщи министърът на нововъведенията и растежа в оставка в отговор на журналистически въпрос по какъв начин се усеща, като чува упреци, че доста пътува.

Стойчева дефинира тези мнения като несериозни и съобщи, че това не може да бъде тематика на диалог, изключително за индивида, който има съществена отговорност да развива опциите за представянето на България в чужбина и основаването ѝ на ново лице. И

стински имам вяра, че страната има доста огромен капацитет, изключително в областта на новите технологии и на хората, които имат гении, сподели Стойчева, представена от Българска телеграфна агенция.

Като министър на нововъведенията и растежа, който дава отговор за привличане на вложения, считам, че мога доста добре да показва България, акцентира министърът в оставка.

В отговор на въпрос знае ли си оценката като министър, тя отговори, че е поела отговорност и ангажимент към една стратегия, която извършва и сега. За нас нашето осъществяване на програмата е много положително. " Работим с доста висок стандарт. Не знам каква е оценката ", сподели Стойчева. Тя акцентира, че тя и екипът ѝ са си сложили доста високи условия.

За мен присъединяване в този кабинет беше обвързвано с това да поема гражданска позиция и да отговоря на потребността да имаме отговорно държавно управление, което да поддържа България в развиването ѝ. Водя се от тази цел и задача. В някакъв смисъл усещам това като гражданска позиция и отговорност, съобщи министърът на нововъведенията в оставка.

Георги Гвоздейков: Всичко си е както преди, продължаваме работата до решение на НС

" Към момента сме си изпълнявали отговорностите, тъй че сме говорили по политики, стратегии и така нататък Какво следва оттук насетне? Всички ще забележим ", посочи транспортният министър в отговор на въпрос, по отношение на водени диалози с Мария Габриел, която следва да заеме премиерския пост.

На въпрос от публицисти дали е осведомен с оценката на неговата работа като министър за деветте месеца на това държавно управление, министър Гвоздейков отговори шеговито: " Моят бележник с оценката остана у дома и няма да мога да задоволя вашето любознание ".

Кирил Вътев: Върша си работата, все едно, че няма ротация

Това сподели министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев пред публицисти в отговор на въпрос остава ли на поста министър на земеделието след ротацията, представен от Българска телеграфна агенция.

Вътев сподели още: " Представяте ли си по какъв начин ще живеете, в случай че знаете, че на следващия ден повече няма да вършите тази работа. Не го мисля ".

Земеделският министър в оставка сподели още, че е имал диалози с Мария Габриел, само че не даде повече детайлности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР