Правителството прие Правилник за дейността и организацията на работа на

...
Правителството прие Правилник за дейността и организацията на работа на
Коментари Харесай

Правителството прие Правилник за дейността и организацията на работа на Националния съвет за хората с увреждания

Правителството одобри Правилник за активността и организацията на работа на Националния съвет за хората с увреждания, реда за признание на национална представителност на организациите на и за хората с увреждания и контрола за спазването на критериите за национална представителност.

Правилникът е основна част от настоящата от началото на 2019 година нормативна уредба, която урежда съдействието в региона на политиката за правата на хората с увреждания. Документът е направен в осъществяване на експлицитни разпореждания от Закона за хората с увреждания. С Правилника се уреждат както активността и организацията на работа на Националния съвет за хората с увреждания, по този начин изискванията и редът за признание на национална представителност на организациите на и за хората с увреждания, и контролът за спазването на регламентираните в Закона за хората с увреждания критерии.

Националният съвет за хората с увреждания е съвещателен орган към Министерския съвет за съдействие при създаването и провеждането на политиката за правата на хората с увреждания. В Съвета вземат участие представители на страната, избрани от Министерския съвет, национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на служащите и чиновниците, национално представителните организации на работодателите и Националното съдружие на общините в Република България.

От една страна присъединяване на показал на всяко отраслово ведомство в Съвета ще спомогне за задълбочаване на съдействието при създаване и осъществяване на политиката за правата на хората с увреждания и създаване на координационния метод с оглед запознаване с проблематиката в обособените области и подхванатите дейности за нейното превъзмогване. От друга страна присъединяване на представители на работодателските и синдикални организации, както и на организациите на и за хората с увреждания с приета национална представителност ще подсигурява повишение на интензитета на обществения разговор и взимане на рационални решения за оказване на съответна социално-икономическа поддръжка за хората с увреждания.

С приемането на Правилника се прави идната стъпка към вземане предвид с условията на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, по отношение на институционализиране на народен координационен механизъм за улеснение провеждането на свързани действия в разнообразни браншове и на разнообразни нива във връзка с областите и средствата за поддръжка за обществено приобщаване на хората с увреждания, оповестиха от държавната пресслужба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР