Инвалиди и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри

...
Инвалиди и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри
Коментари Харесай

„Не пих вода цял ден“: Защо болен мъж трябваше да измине 200 км, за да получи инвалидната си количка?

Инвалиди и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри из страната, с цел да си вземат отпуснатите им помощни средства.

Един от тях е Николай Атанасов, чиято история показахме и развълнува мнозина. Мъжът с множествена склероза завоюва борбата със Здравната каса и получи по този начин нужната  акумулаторна инвалидна количка.

От две седмици Николай употребява количката и е доста благополучен. „ Аз не имах вяра, че ще имам такава количка. Тя е просто супер, толкоз съм удовлетворен. Съвсем друго е, просто ми се отпусна душата в този момент и съм благополучен “, споделя мъжът. 

 „ Ще бъда свободен България 2 мин. „ Ще бъда свободен ": НЗОК ревизира решението си, Николай от Пловдив ще получи акумулаторна инвалидна количка  „ Обикновено се обръщам и падам “: НЗОК отхвърли на болен човек акумулаторна инвалидна количка Тази сутрин 3 мин. „ Обикновено се обръщам и падам “: НЗОК отхвърли на болен човек акумулаторна инвалидна количка  Мъж в инвалидна количка 4 година не е излизал от вкъщи си поради привързан от съседи кулоар Тази сутрин 3 мин. Мъж в инвалидна количка 4 година не е излизал от вкъщи си поради привързан от съседи кулоар  Крайният период изтече: Ще има ли повече ТЕЛК комисии? България 3 мин. Крайният период изтече: Ще има ли повече ТЕЛК комисии?  „ Ще бъда свободен България 2 мин. „ Ще бъда свободен ": НЗОК ревизира решението си, Николай от Пловдив ще получи акумулаторна инвалидна количка  „ Обикновено се обръщам и падам “: НЗОК отхвърли на болен човек акумулаторна инвалидна количка Тази сутрин 3 мин. „ Обикновено се обръщам и падам “: НЗОК отхвърли на болен човек акумулаторна инвалидна количка  Мъж в инвалидна количка 4 година не е излизал от вкъщи си поради привързан от съседи кулоар Тази сутрин 3 мин. Мъж в инвалидна количка 4 година не е излизал от вкъщи си поради привързан от съседи кулоар  Крайният период изтече: Ще има ли повече ТЕЛК комисии? България 3 мин. Крайният период изтече: Ще има ли повече ТЕЛК комисии?

Как обаче Николай стигна до инвалидната количка?
 
Тъй като в Пловдив няма количка, съобразена със положението му, се постанова Николай да пропътува над 200 км до офиса на компания в различен град и да си я получи.

„ Оттук доста се притеснявах. Ако се наложи да вървя до тоалетна, се питах по какъв начин ще се оправя. Не пих вода през целия ден и съумях “, споделя мъжът.

Жената, която оказва помощ на Николай да получи количката, споделя, че притежатели на компании с контракти със Здравната каса да дават помощни средства са глобявяни, в случай че ги доставят до дома на пациента.

„ Фирмата няма право да донесе количката и да я достави или да я прати по пощальон, а би трябвало самият човек с увреждане да отиде на място в офиса да си я вземе или да отиде човек с нотариално заверено пълномощие “, показва Вера Вулджева.

От Здравната каса споделиха за bTV, че не са постъпвали тъжби от жители за усложнен достъп за приемане на помощни средства.

„ Изискването е въведено за реализиране на ефикасен надзор на дейностите по даване на помощни средства, както и заради редица случаи на злоупотреби и недобри практики, открити в хода на контрола. В момента се преглеждат нови разновидности и оферти за улеснение на приемането на  помощни средства “, показват от Здравната каса.
 
А с новата си количка Николай към този момент самичък стига и до магазина, и до поликлиниката.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР