Правителството прие Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

...
Правителството прие Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух
Коментари Харесай

Приеха програма за подобряване на качеството на въздуха

Правителството одобри Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018 – 2024 година, оповестяват от Министерския съвет. Предложени са ограничения, ориентирани към главните браншове, които предизвикват замърсяване с фини прахови частици. Програмата е създадена въз основа на подписано Споразумение за даване на консултантски услуги сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване в поддръжка на ръководството на качеството на атмосферния въздух.

Националната стратегия ще подкрепи общините в използването на ограничения за реализиране на стабилно сходство по индикатор фини прахови частици. Държавата няма да поеме компетенциите и отговорностите на локалните управляващи, а предлага използването на политики и ограничения на национално равнище, които общинските управляващи не са в положение да приложат независимо.

Анализът в програмата удостоверява разпознатите в общинските стратегии съществени източници на замърсяване с фини прахови частици - битовото отопление и превоза (в огромните градове).

В тази връзка ограниченията, които се оферират, са ориентирани към двата бранша и най-много към смяна на метода за битово отопление, посредством: въвеждане на условия за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление; въвеждане на условия и надзор върху дървесината, която се употребява за битово отопление, в това число организационни ограничения във връзка с предлаганата за огрев дървесина; по-ранно въвеждане на условията на Регламент 2015/1185 за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво (към тъй наречените Директива за екодизайн); наложително поетапно извеждане от приложимост в интервала 2020-2024г. в общините с нарушено качество на въздуха на отоплителни уреди, които не дават отговор на условията на регламентите за екодизайн и замяната им с други средства за отопление; възстановяване качеството на периодическите механически прегледи на моторните транспортни средства, в това число при първичната регистрация и възстановяване на контрола на моторните транспортни средства по пътищата; рационализиране на законодателството с оглед обезпечаване на опцията за използване на „ Зони с ниски излъчвания “ от страна на локалните управляващи във връзка с битово отопление и превоза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР