Правителството прие Наредба за радиационна защита. Новият документ отменя действащата

...
Правителството прие Наредба за радиационна защита. Новият документ отменя действащата
Коментари Харесай

Правителството прие Наредба за радиационна защита

Правителството одобри Наредба за радиационна отбрана. Новият документ анулира настоящата все още нормативна уредба в тази област, като дефинира правила и условия за радиационна отбрана на популацията съгласно наредбите на европейското законодателство. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Наредбата обгръща всички обстановки на облъчване – планувано, съществуващо и спешно облъчване. Очакваният резултат е основаването на хармонизирано национално законодателство в региона на радиационната отбрана, което да обезпечи висока степен на отбрана живота и здравето на популацията и лицата, които има заплаха да бъдат облъчени по време на работен развой.

С наредбата се дефинират условията, свързани с потребление, произвеждане, преправяне, култивиране, запазване, транспорт, импорт и експорт на радиоактивни материали и радиоактивни източници; разработване и употреба на електрическо съоръжение, което генерира йонизиращо лъчение; преправка на материали с нараснало наличие на естествени радионуклиди и други действия, водещи до значимо нараснало облъчване на работници; обмисляне на дейностите, поддържане на подготвеност за реагиране и ръководство при обстановки на спешно облъчване, когато се постанова предприемане на ограничения за отбрана на здравето на спешни служащи и популацията.

Въвеждат се характерни условия, свързани с контрола и ръководството на високоактивни източници като предприятията, които създават, обработват, съхраняват или употребяват радиоактивни източници са длъжни да водят доклад и да правят периодическа инвентаризация. Въвеждат се условия за радиационна отбрана от нуклеарни уреди и обекти - източници на йонизиращи лъчения.

Изисквания има и във връзка с облъчване на материали с нараснало наличие на естествени радионуклиди; радон и торон в закрити пространства, на работни места, в жилищни и други сгради; строителни материали; терени с остатъчни радиоактивни замърсявания; потребителски артикули е нараснало наличие на радионуклиди.

Въвеждат се и условия за обучение, образование и информиране на лицата, чиято работа е обвързвана с радиационен риск, както и за обезпечаване на радиационна отбрана на външни служащи, наети от предприятия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР