Правителството представи новия план за справяне с пандемията. Чрез видеовръзка

...
Правителството представи новия план за справяне с пандемията. Чрез видеовръзка
Коментари Харесай

Планът срещу Ковид: Какви са четирите етапа на затягане на мерките

Правителството показа новия проект за справяне с пандемията. Чрез видеовръзка министър председателят Кирил Петков очерта главните моменти в новия проект, като акцентира, че новата система разрешава да се вършат прогнози за пет дни напред.

Страната е разграничена на 6 клъстера от области по този начин, че да не се случи дадена област да е затворена изцяло за сметка на друга.

Новият проект е разграничен на четири стадия.

При първият заетостта на интензивните кревати е 50% - тогава се вкарват дребни ограничения, само че Петков не уточни тъкмо какви.

При втория стадий – 60% претовареност на интензивните кревати се вкарват някои други ограничения, само че всички бизнеси и учебни заведения към момента работят.

При трети стадий – 70% претовареност на интензивните кревати се стартира с първите по-меки ограничения, само че децата от 1 до 4 клас остават присъствено образование.

И последният, най-тежък стадий – четири или 80% претовареност на интензивните кревати планува „ симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора “.

„ Направихме разбор и се оказа, че най-точният критерии за ограничения е заетостта на интензивните кревати. Този способ ни разрешава да предвиждаме за пет дни напред какво ще се случи в даден районен клъстър и по този начин има предвидимост за обществото “, уточни Петков.

Кирил Петков очерта и 10 точки, по които ще се подкрепят бизнесите при положение на въвеждането на нови рестриктивни ограничения.

Те включват познатата „ 60 на 40 “, патронажна грижа плюс, „ Запази ме плюс “, Оперативна стратегия за главно материално подкрепяне, Фонд възобновяване и други.

Въвежда се и нова мярка, която се споделя „ Етап 4 “, която планува единствено при изцяло затворени микро, дребни и междинни предприятия ще има 20% безплатна финансова помощ от междинните чисти доходи за цялата 2021 година в размер до 100 хиляди лв..

Когато се постановат нови противоепидемични ограничения, това би трябвало да се прави по метод, по който другите браншове да имат опция да се приготвят, разяснява по време на брифинга здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя уточни, че данните, които сега са на национално равнище, ще се разпределят на регионален принцип, като ще има обособени математически модели и по този начин ще стане допустимо да има „ от 3 до 5 дни за оповестяване на избраните ограничения “. Сербезова призна, че не постоянно ще е допустимо, само че стремежът на здравните управляващи ще по-често да има време за подготовка.

Новият проект регистрира характерностите на новата разновидност „ Омикрон “, чака се огромно натоварване на здравната система, само че ще има блян и за присъствен учебен развой.

Сербезова анонсира смяна в медийната тактика във връзка с пандемията. Тя акцентира, че акциите, учредени на лозунги са " неполезни и непродуктивни " и отблъскват колебаещите се. Затова и ще се търси нов положителен метод, учреден на информацията.

Министърът на образованието Николай Денков показа ограниченията, които ще се вкарват в просветителната система при всеки един от стадиите на проекта.

При стадий 1 или 50% заети интензивни кревати се ускорява контролът по съблюдаване на ограниченията. Спират се проведените визити, екскурзии, визити на музеи, зелени учебни заведения и други Олимпиади и надпревари ще бъдат присъствени при отдалеченост, съществуване на зелен документ или тестване на място.

При стадий 2 или 60% претовареност – стопират заниманията по ползи като се изключи тези, които са част от целодневната организация на образование. Не би трябвало да се смесват деца от разнообразни паралелки.

При стадий 3 или 70% - класовете от 5 до 12 клас излизат в ротационен режим на образование с дълготрайност на интервала 1 седмица. Децата в 1-4 клас остават присъствено в клас.

При стадий 4 или 80% и над претовареност на леглата, децата от 5 до 12 клас минават в онлайн образование, а за 1-4 клас ще се взема решение съгласно съответната обстановка. Тук се вкарват нови знаци – каква тъкмо е заболеваемостта и дали в съответния клъстър от области има налични кревати за интензивна грижа, само че профилирани за деца.

„ Има още една специфичност – в случай че в дребните обитаеми заболеваемостта е два пъти по-малка от междинната и има задоволително кревати, то тогава децата от 1 до 4 клас могат да останат в системата, даже когато сме в четвърти стадий на проекта “, сподели Денков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР