Правителството предложи на президента да награди свещеника ни в Одрин

...
Правителството предложи на президента да награди свещеника ни в Одрин
Коментари Харесай

Предлагат наш свещеник в Одрин за награждаване с орден


Правителството предложи на президента да награди свещеника ни в Одрин отец Александър Чъкърък с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен. Отличието е за огромните му заслуги за запазване на българското културно и историческо завещание.

Отец Александър Чъкърък е роден в Одрин в фамилията на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското учебно заведение „ Петър Берон “ в Одрин и семинария в Пловдив. Има тапия за магистър по богословие от СУ „ Св. Климент Охридски “. Ръкоположен е за духовник през 2001 година и от 2003 служи в църквата „ Св. Георги Победоносец “ в Одрин, Турция.
-->
Отец Александър и неговият татко Филип Чъкърък десетки години непринудено поддържат и стопанисват българската черква „ Св. Георги Победоносец “. Двамата провеждат българската общественост и изтъкнати общественици от Одрин за запазване и възстановяване на храма. Под управление на отец Чъкърък сполучливо приключват реставрацията и ремонтът на църквата през 2004 година

Отец Чъкърък работи неуморно за опазване и подсилване на устоите на нашата религия и обичаи. Под негово управление на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „ Св. Георги Победоносец “ и „ Св. Св. Константин и Елена “.

С дейното подпомагане на отец Чъкърък и брачната половинка му през 2008 година към храма „ Св. Георги “ е открит филиал на Народното читалище „ Просвета – 1870 “ – Свиленград, което се назовава Българско национално читалище „ Просвета “ и е първото отвън рамките на България. Там доста деца учат български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна активност отец Чъкърък способства за поддържане на другарски и добросъседски връзки сред Република България и Република Турция, допълват от Министерски съвет.

Източник: haskovo.info
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР