Правителството отпусна в сряда 34.5 млн. лв. допълнително по бюджетите

...
Правителството отпусна в сряда 34.5 млн. лв. допълнително по бюджетите
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 34.5 млн. лв. за училища и детски градини

Правителството отпусна в сряда 34.5 млн. лева в допълнение по бюджетите на общините за учебни заведения и детски градини.

" С 30.6 млн. лв. от общата сума предоставяме за работата с деца и възпитаници от уязвимите групи в това число и за дейностите за попречване на отпадането от просветителната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, с помощта на общите ни старания ", сподели министър председателят Бойко Борисов по време на съвещанието на Министерски съвет в сряда.

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че с отпуснатите средства ще се помогне на учебни заведения и детски градини, в които има максимален % възпитаници, чиито родители са с невисок учебен статус и имат потребност от спомагателна работа и поддръжка. " Това са и просветителните институции, в които са минимум склонни да работят младежите като учители. Затова предоставяме тези средства за в допълнение финансиране и за наемането на посредници и други експерти ", заяви просветителният министър.

По време на държавното съвещание той подсети, че през 2018 година за първи път Министерският съвет даде такива средства за работа с децата от уязвими групи, за работата на учителите за спомагателни образования по български език и други Тогава над 900 общински учебни заведения и към 400 детски градини получиха близо 23 млн. лева През идната година бе уголемен обсегът на учебните заведения, получаващи това в допълнение финансиране като бяха включени и тези, в които се образоват възпитаници от гимназиален стадий, като кабинетът отпусна за тях над 25 млн. лева През 2019 година бяха обезпечени 29 млн. лева в допълнение за над 1500 учебни заведения и градини.

Останалите 4 милиона лв. от общата сума, отпусната за обучение в сряда, държавното управление отдели за прехрана на паралелки за придобиване на подготовка по предпазени специалности и специалности от специалности, по които има предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда. В тези паралелки учениците се образоват в областта на автотранспортната техника, промишлената електроника, електрически транспортни средства и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР