Правителството отмени мораториума върху строителството на АЕЦ “Белене. Предложението беше

...
Правителството отмени мораториума върху строителството на АЕЦ “Белене. Предложението беше
Коментари Харесай

Кабинетът поиска рестарт на АЕЦ „Белене“

Правителството анулира мораториума върху строителството на АЕЦ “Белене ”. Предложението беше импортирано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и следва да бъде утвърдено от Народното събрание.
Проектът АЕЦ “Белене ” или ще бъде осъществен като пазарен, или няма да бъде осъществен, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. “Пазарен значи – без държавна гаранция, разчитайки на това, че създаваната електрическа енергия ще бъде изкупувана на пазара. При един сходен сюжет страната би била съучастник. Делът е мъчно да се дефинира все още, само че се надявам той да е подобен, че да разрешава да се управлява активността на сдружението ”, сподели вицепремиерът.

По думите му отпадането на мораториума цели да се види по какъв начин ще реагират пазарът и вложителите. Според него най-лошият вид е да не вършим нищо и оборудването да продължи да натрупа разноски. По думите му възможна препродажба е допустима, само че цената, която бихме получили, ще покрие оскъдна част от направените разноски.

Енергийният министър Теменужка Петкова добави, че до края на годината активите и пасивите на НЕК ще бъдат обособени в настрана сдружение. Според нея даже да се откри частен вложител, нуклеарният риск за страната остава. Вероятността планът да бъде построен напълно от частен вложител е доста дребна, сподели Петкова. “Разгледали сме и вероятността НЕК да взе участие, както и разновидността един от реакторите да бъде построен на площадката на АЕЦ “Козлодуй ”. От софтуерна позиция, това е изцяло вероятен вид, само че години ще са нужни за нужната документи и стандартизация ”, изясни тя. Друг вид, прегледан от кабинета, е създаване на АЕЦ “Белене ” по модела на унгарската “Пакш ”. Предимството там е, че централата сама ще изплаща заема без да бъде ангажирана. Негатив тук е, че страната би трябвало да застане като поръчител, съобщи Петкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР